latinica  ћирилица
24/11/2017 |  16:15 ⇒ 18:23 | Autor: RTRS

Obilježen Dan i krsna slava termoelektrane Ugljevik (VIDEO)

Termoelektrana Ugljevik, nakon uspješnog kapitalnog remonta, radi punim projektovanim kapacitetom i proizvodi oko jedne trećine struje u Srpskoj. Ova godina ostaće upamćena po velikim investicionim ulaganjima u ovom elektroenergetskom preduzeću, rečeno je prilikom obilježavanja Dana preduzeća i krsne slave Svetog Stefana Dečanskog-Mratindana.
RiTE Ugljevik - Foto: RTRS
RiTE UgljevikFoto: RTRS

Zahvaljujući uspješno obavljenom remontu vrijednosti 49 miliona maraka pogonska spremnost termoelektrane danas je kao i na početku rada prije trideset i dvije godine. Remontovana je turbina i generator, zamijenjen veliki dio cijevnog sistema na kotlu i međupregrijači kotla.

"Kapitalni remont koji je po svom obimu i značaju prevazišao sve dosadašnje. Rekao bih da je to predstavljalo pozitivan odnos ka povjerenim vrijednostima gdje smo mi nastojali da ispravimo sve ono što čini nam se u dužem vremenskom periodu nije učinjeno, da učinimo našu pogonsku spremnost dosta boljom", rekao je Đorđe Popović, direktor RiTE Ugljevik.

Pored intervencija na turbini i generatoru potpuno je završena rekonstrukcija elektrofiltera koji smanjuju emisiju čvrstih čestica sa 1.000 na 50 miligrama po normalnom metru kubnom vazduha. U toku su i radovi na izgradnji sistema za odsumporavanje dima koji bi trebalo da bude završen krajem 2019. godine čime će biti ispunjeni svi evropski ekološki standardi. Rad termoelektrane Ugljevik je dobra vijest za kompletnu elektroprivredu.

"Termoelektrana Ugljevik predstavlja 30 posto proizvedene električne energije u Srpskoj. To je jako značajno za stabilnost energestkog sistema. Nadam da u budućnosti imamo kontinuiranu proizvodnju dugo godina jer je remont uspješno završen vrlo kvalitetno i na tome sve čestitke", istakao je Željko Kovačević, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Zbog pauze u radu termoelektrane Ugljevik i loše hidrološke situacije Srpska je morala da uvozi električnu energiju u prethodna četiri mjeseca, ali je odnedavno proizvodnja veća od potrošnje, pa se dio proizvedene struje i izvozi.

U Elektroprivredi Srpske se nadaju da će, uprkos jako teškom ljetu, do kraja godine ostvariti pozitivan finansijski rezultat.