latinica  ћирилица
24/11/2017 |  17:36 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Skupština grada Bijeljina usvojila Nacrt budžeta za narednu godinu (VIDEO)

Skupština grada Bijeljina usvojila je Nacrt gradskog budžeta za narednu godinu od 47 miliona maraka. Usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta za period januar-septembar ove godine. Načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić rekao je da je budžet za narednu godinu planiran na nivou ovogodišnjeg prije rebalansa, dok je opozicija predvođena SNSD-om kritikovala gradsku vlast da je ponovo kreirala potrošački budžet, i da se zanemaruju ulaganja u kapitalne projekte.
Skupština grada Bijeljine - Foto: RTRS
Skupština grada BijeljineFoto: RTRS

Opozicija smatra da je izvršenje budžeta grada Bijeljine od 1. januara do 30. septembra ove godine veoma loše, što pokazuju krediti koji su samo u ovoj godini podignuti za servisiranje tekućih obaveza u iznosu od 4,6 miliona maraka.

U nacrtu budžeta za narednu godinu, kažu, nema dovoljno novca za kapitalne projekte i upozoravaju da je ponovo napravljen potrošački budžet.

"Grad Bijeljina i dalje se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji i grad se ne može više zaduživati, jednostavno došli smo do granice opšte zaduživosti. Budžetom nisu predviđene nikakve nove mjere koje će stimulisati nova zapošljavanja, otvaranje novih radnih mjesta, pomoć socijalno ugroženim kategorijama i svim kategorijama društva kojima je ta pomoć neophodna", rekao je Nedeljko Ćorić, šef odborničke grupe SNSD u Skupštini grada Bijeljina.

Odgovarajući na kritiku opozicije, načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić kaže da je budžet za 2018. godinu projektovan na nivou ovogodišnjeg u iznosu od 47 miliona KM prije rebalansa, koji je uslijedio zbog podizanja kredita.

"Uzeli smo dva kredita u tekućoj godini. To je bio razlog za rebalans budžeta od 4 miliona i 600.000 KM. 600.000 KM je za podsticaje u poljoprivredi, a 4 miliona je za servisiranje ranijih dugova. Milion za orio projekat, to je kanalizacija, i milion maraka za infrastrukturu", pojasnio je Bašić.

Iz SDS-a poručuju da su krediti koji se sada vraćaju već upotrijebljeni za kapitalne investicije u gradu, poput izgradnje zgrade fakulteta, gradske zaobilaznice i Centra za socijalni rad, kao i da tu nisu uračunate milionske donacije.

"Imamo sanaciju rijeke Јanje, donaciju turske ambasade preko orio projekta 6 miliona evra, što je ukupna investicija od 16 miliona maraka, a ta investicija su kapitalna ulaganja", istakao je Јovan Gajić, šef odborničke grupe SDS-a u Skupštini grada Bijeljine.

Šef Kluba odbornika Socijalističke partije Nedeljko Јović zatražio je da se u budžetu nađe 450.000 KM za podršku rađanju, subvencije za boravak djece u privatnim vrtićima i za pomoć najugroženijim penzionerima, dok iz SNSD-a naglašavaju da se budžet kreira kako bi se iskoristio za izbore iduće godine.