latinica  ћирилица
24/11/2017 |  19:22 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

U Srpskoj rekordna pokrivenost uvoza izvozom (VIDEO)

Pokrivenost uvoza izvozom dostigla je rekordan nivo u Srpskoj-od januara do oktobra čak 71,4 odsto. Pokrivenost je bila najveća na početku godine, kada je iznosila 92,3, a najmanja u aprilu i junu sa po 61 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, izvoz je povećan za skoro 22 odsto.
U Srpskoj rekordna pokrivenost uvoza izvozom - Foto: RTRS
U Srpskoj rekordna pokrivenost uvoza izvozomFoto: RTRS

U prvih deset mjeseci ove godine izvezli smo robe i usluga u vrijednosti 2 milijarde 852 miliona maraka, a uvezli 3 milijarde 992 miliona.

U odnosu na isti period prošle godine, izvoz je veći za 511 miliona, a uvoz za 433. Najviše smo trgovali sa zemljama regiona i Evropske unije, a pozitivan bilans imamo sa Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom.

Najveći rast izvoza zabilježen je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i parom. Kada je riječ o djelatnostima, najviše i dalje izvozimo proizvoda iz oblasti prerađivačke industrije.

"U nekim oblastima je ta vrijednost daleko veća, kao što je drvoprerađivačka industrija, gdje je pokrivenost uvoza izvozom 474%, što je izuzetno važan rezultat za tu oblast", rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Iako su ovi podaci ohrabrujući za našu privredu, ono što i dalje zabrinjava je nizak nivo investicija, ali to je problem koji ima čitav region.

"Јedan od razloga je politička nestabilnost, koja je na ovim prostorima, ali se nadam da će se to u dogledno vrijeme promijeniti", uvjeren je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske.

"Nas prije svega jako zanima da damo podršku domaćim investitorima, ali značajno je da imamo i što više ino investicija. Trenutno privodimo kraju pregovore sa nekoliko velikih svjetskih kompanija, koje bi trebalo da ulažu u sektor energetike u Republicfi Srpskoj", istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Oblast nekretnina jedna je od velikih prilika za privlačenje investicija, kažu stručnjaci. A svoje potencijale Republika Srpska predstavila je na Sajmu nekretnina, prvom takve vrste u BiH.

"Sajmovi nekretnina imaju veliki značaj za privredu svake države, jer omogućavaju privlačenje novih i predstavljanje postojećih investicija", kaže Slaviša Pešić iz Udruženja "Klaster nekretnina" iz Srbije.

Institucioalnu podršku imaće, kako investitori, tako i privrednici, poručio je ministar Đokić, a sve u cilju daljeg rasta BDP-a.

Podsjećamo, prednacrtom budžeta i ekonomskih reformi, o kojima su konsultacije upravo u toku, planirani rast za narednu godinu je 3,7 odsto.