latinica  ћирилица
26/11/2017 |  18:52 ⇒ 27/11/2017 | 10:21 | Autor: RTRS

Potpisani vrijedni ugovori za autoput i obnovu pruge (VIDEO)

Novi kilometri autoputa i rekonstruisana željeznička mreža od Banjaluke do granice sa Hrvatskom. Ovo su novi projekti koji čekaju Srpsku, a koji su dogovoreni u Budimpešti sa predstavnicima kineske kompanije.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Projekat vrijedan više od milijardu maraka odnosi se na dionicu od Banjaluke do Novog Grada. Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, nova savremena putna i željeznička mreža do granice sa Hrvatskom. Kompanija Čajna Šendong povezaće sjever Srpske sa granicom Evropske unije. 

Ugovor vrijedan 560 miliona evra potpisan je u Budimpešti u okviru samita Inicijative 16+1. Za razliku od Autoputeva Republike Srpske sa kojima je potpisan Sporazum o saradnji, sa Željeznicama Republike Srpske dogovren je komercijalni ugovor, pa se nakon zatvaranja finansijske konstrukcije očekuje i početak radova, za šta će se Željeznice Srpske zadužiti kod kineske Eksim banke. 

Bilo da je riječ o rekonstrukciji željezničke mreže ili izgradnji autoputa, dionica je ista. Autoput od Banjaluke do Novog Grada stići će prvo u Prijedor, pa je o toj dionici i bilo riječi. Gradiće je u potpunosti kineska kompanija sa kojom je dogovorena koncesija, a koja će nakon izgradnje naplaćivati putarinu. 

Nakon završetka prve faze od Banjaluke do Prijedora, slijedi i izgradnja mreže do Novog Grada i Kozarske Dubice, ali će nakon izrade projektne i planske dokumentacije biti poznato hoće li te dionice biti povezane autoputem ili brzim putem.