latinica  ћирилица
27/11/2017 |  08:51 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

MMF kritikuje pravosuđe u BiH

Pravosuđe u BiH je slabo i fragmentirano, a međuetnički sukobi i komplikovana unutrašnja struktura sprečavaju implementaciju reformi, uključujući i odluku "Sejdić i Finci", navedeno je u Izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda o stanju bh. institucija.
Sudija - Foto: ilustracija
SudijaFoto: ilustracija

Kako ističu, čak i u odnosu na susjedne zemlje, pravosuđe u BiH je slabo, a i percepcija javnosti je u skladu sa takvim ocjenama.

"Sudske presude se često ne provode, pa zbog toga tužioci ponavljaju procese. Mnogi vide sudije sklonima da donose presude u liniji sa političkim partijama koje predstavljaju njihovu etničku grupu. Kvalitet presuda u ekonomskim i finansijskim predmetima je često veoma slab, a mnoge sudije dosuđuju odštete bez rješavanja uzročnika problema. Svi međunarodni parametri ukazuju na slabost pravosudnog sistema BiH", navedeno je u izvještaju MMF - a.

Iz bh. misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) ističu da je zbog unapređenja pravosuđa u BiH pokrenut projekat Procjena potreba pravosuđa za efikasno procesuiranje predmeta korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima. Podsjećaju da je u pitanju dvogodišnji projekat Misije OEBS-a koji ima za cilj unapređenje rada tužilaštava i sudova u BiH na predmetima korupcije. Dodaju da Misija trenutno radi na finalizaciji privremenog izvještaja, koji će biti objavljen početkom 2018. godine.

Izvor: Nezavisne novine