latinica  ћирилица
28/11/2017 |  19:10 ⇒ 29/11/2017 | 07:37 | Autor: RTRS

Uoči presude: Hoće li Hrvatska biti osuđena za zločinački poduhvat u BiH? (VIDEO)

Žalbeno vijeće Haškog tribunala izreći će sutra pravosnažnu presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne. Najveća dilema je da li će biti potvrđena kvalifikacija - Udruženi zločinački poduhvat, u kojem je - prema prvostepenoj presudi, učestvovao tadašnji državni vrh Hrvatske, predvođen Franjom Tuđmanom. Sutrašnja presuda ujedno je i posljednja koju će, prije zatvaranja krajem godine, izreći Haški tribunal.
Hag:Prlić - suđenje - Foto: Screenshot
Hag:Prlić - suđenjeFoto: Screenshot

Za samo sedam dana Sarajevo je naprasno “zaboravilo” pravosnažnu presudu komandantu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. I baš kao prije te presude, uoči ove – hercegovačkoj šestorki - gromoglasna osuđujuća “uvertira”.

Munjevitom brzinom u javnom diskursu, smjenjuju se žrtve, političari, razni analitičari.... Licitiraju “uzrocima” i “posljedicama” zločina nad muslimanima počinjenog 1993. i 1994. godine u Prozoru, Gornjem Vakufu, Јablanici, Mostaru...

Hercegovačka šestorka nepravosnažno je osuđena na 111 godina – tadašnji predsjednik vlade Herceg-Bosne Јadranko Prlić najviše, na 25 godina zatvora. Osuđeni su za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, ubistva, silovanja, deportaciju i zatvaranja, nehumana djela i nečovječno postupanje. Cilj je bio “etničko čišćenje prostora Herceg-Bosne i pripajanje Hrvatskoj ili stvaranje nove hrvatske republike, ocijenilo je prvostepeno vijeće i predsjedavajući Žan-Klod Antoneti.

Sve je, ocijenili su, osmišljeno i sprovedeno u Udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovao i tadašnji vrh Hrvatske - predsjednik Franjo Tuđman, ministar odbrane Gojko Šušak i komandant hrvatske vojske Јanko Bobetko.

Tri i po godine kasnije upravo je UZP u prvom planu razjedinjenih i političara i žrtava na dvije strane. Bošnjačke, za koje niti jedna presuda nebošnjačkim zvaničnicima nije adekvatna, a bošnjačkih među presuđenima gotovo da i nema, priželjkuju još strožiju kaznu.

Logoraš Alija Lizde  kaže da iskreno očekuje da će presude svoj šestorici da se povećaju za  bar jedan odsto. Kaže, i to je nešto, i dodaje da bi mu bilo drago kada bi i taj dio presude o UZP-u ostao.

Uz ogorčenje što je Haški tribunal zanemario brojne zločine nad Hrvatima i amnestirao zločince unutar tzv. Armije BiH, hrvatska udruženja proistekla iz posljednjeg rata očekuju suprotno.

"Smatram da će presuda UZP biti sigurno ukinuta, jer to je presuda jednome cijelome narodu, a kao branitelj znam da to nije bilo tako", kaže Zoran Zovko, predsjednik HVIDRA.

Baš kao i žrtve i bivši borci, u iščekivanju presude, po etnosu su podijeljeni i političari.

"Mislim da je prvostepeno vijeće ispravno utvrdilo činjenice, utvrdilo istinu. Očekujemo da to i drugostepeno vijeće potvrdi u svim elementima", kaže Šefik DŽaferović, potpredsjednik SDA.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kaže da očekuje da Јadranko Prlić i svi drugi u Hagu budu oslobođeni.

"Oni su već platili jednu izuzetnu cijenu. 13 i po godina su oni već vezani za Haški tribunal što, opet, vrlo jasno govori o složenosti Tribunala i o političkom djelovanju unutar takve institucije", dodaje Čović.

I kakva god Haška presuda bila, ona ne smije uticati na položaj hrvatskog naroda unutar BiH, jasan je Čović.

Na karakter proteklog rata, međutim, mogla bi itekako da utiče. Potvrdi li tribunal sve kvalifikacije iz prvostepene presude, osim zatvorske kazne šestorki, Hrvatska će ponijeti breme agresije na BiH. Da li samo zbog toga, u želbenom postupku bezuspješno je pokušala da interveniše u svojstvu “prijatelja suda”.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske ne očekuje da bi na bilo koji način moglo doći do povezivanja odgovornosti Hrvatske u vezi sa tim predmetom.

Da li je Plenkovićev “optimizam” samo verbalni ili zasnovan na iskustvu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku?. I tada je prvostepeno vijeće presudilo - udruženi zločinački poduhvat i u njemu Tuđmana i ostale hrvatske zvaničnike. Gotovinu i Markača osudilo na 24 odnosno 18 godina zatvora. Pravosnažno sve je poništeno. Ali, oni su bili optuženi zbog zločina nad Srbima za vrijeme i poslije akcije “Oluja”.

Beogradski advokat Toma Fila podsjeća na važnu činjenicu iz presude generalu Mladiću i prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću.

"U presudama Karadžiću i Mladiću nema Slobodana Miloševića, nema ni jednog Srbina iz Srbije, znači definitivno je država Srbija nije umiješana u to, ali ako bude Franjo Tuđman spomenut kao što je bio u prvostepenoj presudi, onda je to  druga priča. Znači da je hrvatska država bila umiješana u zajednički zločinački poduhvat", kaže Fila.

I kako god da se, sutrašnjom presudom, okonča rad Haškog tribunala, ostaje činjenica – misiju nije ispunio. Umjesto pomirenja, politički obojenim presudama i selektivnom pravdom, unosio je dodatni razdor među narodima BiH.