latinica  ћирилица
02/12/2017 |  11:12 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Košarac: Mandić krši Dejtonski sporazum i Rezoluciju NSRS

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da novoimenovani pravobranilac BiH Mlađen Mandić svojim djelovanjem u pravcu knjiženja imovine Republike Srpske na Ministarstvo odbrane BiH na drastičan način krši Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH kao sastavni dio tog sporazuma, kao i Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Pokretanjem upravnog spora protiv Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske i zahtjevom da se, na osnovu navodne sudske odluke, lokacija Veliki Žep uknjiži kao vlasništvo BiH, Mandić je kupio novi mandat u fotelji pravobranioca BiH - rekao je Košarac za RTRS i podsjetio na nedavnu Mandićevu izjavu za medije u Sarajevu prema kojoj nema mogućnosti da se bavi procesom knjiženja vojne imovine jer je u statusu vršioca dužnosti pravobranioca BiH.

Košarac je dodao da se Mandićevo djelovanje, suprotno odlukama institucija Republike Srpske i interesima srpskog naroda, poklapa sa odlukom Savjeta ministara BiH, koji je prije deset dana Mandića ponovo imenovao na poziciju pravobranioca BiH.

- Nepoštovanjem odluka institucija Republike Srpske Mandić slijedi izdajnički model ponašanja predstavnika SDS-a i tzv. Saveza za promjene u zajedničkim institucijama u Sarajevu, koji traje pune tri godine. Oni su i dalje spremni na sve samo da sačuvaju dobro plaćene pozicije u tim institucijama - upozorio je Košarac.

On je dodao da je Mandićevim aktivnostima prekršena Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske u kojoj stoji da je teritorija Republike Srpske, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva.

- U Rezoluciji, koja je obavezujuća za sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH, izričito piše da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo. Navedeno je, takođe, da će se svaki pokušaj uskraćivanja suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatrati kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i da neće proizvoditi pravno dejstvo - naglasio je Košarac.

Prema riječima Košarca, institucije Republike Srpske braniće Ustav i teritoriju Republike Srpske svim pravnim i političkim sredstvima, poštujući Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

- Od SDS-a i drugih stranaka iz tzv. Saveza za promjene očekujemo da se na isti način ponašaju u Sarajevu i da iz zajedničkih institucija povuku kadrove koji ne poštuju odluke institucija Republike Srpske - rekao je Košarac za RTRS.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić juče je za sarajevske medije izjavio je da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, postupajući po upravnom sporu kojeg je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo protiv Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske, navodno odlučio da Uprava mora uknjižiti lokaciju Veliki Žep kod Han Pijeska u vlasništvo države, odnosno Ministarstva odbrane BiH.

Prema Mandićevoj izjavi, Pravobranilaštvo BiH podnijelo je zahtjev da se traženo knjiženje provede, ali nije dobilo odgovor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske.

Mandić je upozorio da će se, u slučaju da Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske odbije da uknjiži Veliki Žep u vlasništvo države, steći uslovi da Ministarstvo odbrane BiH podigne krivičnu prijavu protiv direktora Uprave, odnosno da se, kako je rekao, u cijeli slučaj uključi Tužilaštvo BiH.