latinica  ћирилица
02/12/2017 |  19:23 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

Sjeverna Koreja kompletirala nuklearni arsenal – havajska ostrva u strahu! (VIDEO)

Sjeverna Koreja proslavila je kompletiranje svog nuklearnog arsenala - vatrometom. Vojnici i građani okupili su se na ulicama Pjongjanga, da bi obilježili završetak nuklearnog arsenala, ovonedjeljnim lansiranjem balističke rakete.
Havaji - Foto: RTRS
HavajiFoto: RTRS

Zbog svega, najviše su zabrinuti stanovnici Havaja.

Zbog mogućih prijetnji Sjeverne Koreje, na Havajima se prvi put od završetka Hladnog rata, oglasila sirena, čija je svrha da upozori turiste i građane na mogući nuklearni napad. Brzo upozorenje, smatraju u SAD, ključno je za havajska ostrva, koja se nalaze oko 7.400 kilometara od Sjeverne Koreje.

"Vjerujemo da je imperativ da budemo spremni na svaku katastrofu, a u današnjem svijetu, to uključuje nuklearni napad", rekao je guverner Havaja Dejvid Idž.

Zvaničnici za upravljanje vanrednim situacijama na Havajima saopštili su da je to prva američka država koja će vratiti sistem za upozorenje iz vremena Hladnog rata.

"Ponovo smo aktivirali sirene koje smo ranije imali tokom Hladnog rata. Čuli smo za raketnu probu Sjeverne Koreje i to ne možemo i ne smijemo ignorisati", istakao je Vern Mijagi iz Havajske agencija za vanredne slučajeve Vern Mijagi.

Ukoliko raketa bude lansirana, stranovnici i turisti imaće manje od 20 minuta da pronađu utočište, kažu u službi za vanredne situacije.

"To nije sjajan osjećaj. Naročito kada znamo da je ovo mjesto bilo napadnuto u Drugom svjetskom ratu", istakao je stanovnik Honolulua Geri Silva.

"Ne mislim da je loše imati testiranja i sirene. Dobro je osigurati da sve funkcioniše", smatra turista Bil Vud.

Pacifička komanda navela je da će se sirene oglašavati prvog radnog dana svakog mjeseca. Sjeverna Koreja lansirala je u srijedu interkontinentalnu balističku raketu, za koju tvrdi da može pogoditi ciljeve na kopnu SAD.