latinica  ћирилица
03/12/2017 |  12:11 ⇒ 13:22 | Autor: RTRS

Obilježen Međunarodni dan lica sa invaliditetom (VIDEO)

U Banjaluci se obilježava Međunarodni dan lica sa invaliditetom. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović tim povodom svim osobama sa invaliditetom poručio je da budu istrajni i uporni u traženju svojih prava, kao i u nastojanju prevazilaženja i lakšeg rješavanja svakodnevnih životnih problema. U bijeljinskoj koaliciji "Kolosi" koja okuplja 13 udruženja i 2.800 članova ističu da su njihovi osnovni zahtjevi da se licima sa invaliditetom omogući pravo na rad, na samostalan život, na ortopedska pomagala i uklanjanje barijera kako bi se mogli kretati i ulaziti u sve institucije.
Lice sa invaliditetom - Foto: RTRS
Lice sa invaliditetomFoto: RTRS

Amputirac Goran Grozdić invalid je četvrte kategorije i među rijetkima koji vodi samostalan posao u kojem mu je značajno pomoglo Udruženje amputiraca. Zahvaljujući njima prilikom otvaranja trgovinske radnje dobio je podsticaj Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a dodatna beneficija je i povrat novca za uplaćene doprinose.

- Pomogli su mi, prije svega oko papirologije, ali i oko smanjenja cijene kirije - kaže Grozdić.

Јedan od ciljeva Koalicije "Kolosi" je pokretanje malih biznisa lica sa invaliditetom, ali i njihovo zapošljavanje u javnim institucijama. Dosta je urađeno i na pristupačnosti prilikom ulaza invalida u ustanove i institucije.

- Koalicija će i dalje zagovarati postavljanje prilaznih rampi u gradu gdje god je to moguće i da se omogući gradski prevoz za osobe za invaliditetom. Naravno, potrebno je da se omogući komunikacija Brajevim pismom te znakovnim jezikom - navodi Milorad jović iz ove koalicije.

Već nekoliko godina i Udruženje žena sa invaliditetom "IMpuls" organizuje radionice za svoje članice. Oko 170 eksponata ručnog tkanja i nakita pokazale su na izložbi "Čarolija tradicije" koja je organizovana povodom Međunarodnog dana invalida.

- Ovo je jedan od načina na koje možemo da se uključimo u našu zajednicu i da, bez obzira na ograničenja koja imamo, pokažemo da mi to možemo - kaže Tanja Milinković, izvršna direktorici Udruženja.

Koalicija "Kolosi" lokalnim akcionim planom za period 2018 - 2020. godina planira da rješava probleme ostvarivanja prava lica sa invaliditetom na području Bijeljine a prioritet, pored podizanja svijesti i stalnog problema rješavanja pristupačnosti, biće rad sa ženama, mladima i djecom invalidima.