latinica  ћирилица
03/12/2017 |  17:22 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Vrhovac: Zdravstvena problematika u prvom planu

Predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida /RVI/ opštine Prnjavor Dragan Vrhovac kaže da zdravstveno stanje ratnih vojnih invalida /RVI/ nije zadovoljavajuće i kako godine prolaze ova kategorija stanovništva je u sve težem položaju.
Prnjavor: Sjednica Skupštine Udruženja RVI - Foto: SRNA
Prnjavor: Sjednica Skupštine Udruženja RVIFoto: SRNA

On je povodom obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana lica sa invaliditetom rekao da ratni vojni invalidi mogu biti zadovoljni određenim pravima koja se prema njima ispunjavaju, ali da se više pažnje u narednom periodu mora posvetiti zdravstvenoj problematici.

"U ovoj godini naše Udruženje je prvi put uspjelo da na banjsku rehabilitaciju pošalje 12 članova - pet o trošku Udruženja i sedam po programu Vlade Republike Srpske", podsjetio je Vrhovac.

On kaže da na lokalnom nivou više pažnje treba posvetiti nekim oblicima pomoći koji ne zahtijevaju posebna novčana izdvajanja, kao što je uklanjanje arhitektonskih barijera, odnosno ostavljanje prolaza za invalidska kolica prilikom izgradnje novih ili uređenja postojećih puteva i ulica.

Vrhovac je ukazao i na činjenicu da, iako je zakon propisao da RVI imaju prednost pri korištenju nekih usluga, na malo mjesta u Prnjavoru to pravilo se primjenjuje u praksi.

Udruženje RVI opštine Prnjavor održalo je danas i redovnu Skupštinu, na kojoj je pored razmatranja postignutih rezultata iz tekuće i planova za 2018. godinu, jednoglasno prihvaćena odluka da se za 50 RVI dodijeli po 100 KM za božićne praznike.

Ovo Udruženje ima više od 700 članova.

Izvor: SRNA