latinica  ћирилица
04/12/2017 |  11:46 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Han u Sarajevu: Na vrijeme usvojiti potrebne zakone i strategije (VIDEO)

Komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Јohanes Han boravi u zvaničnoj posjeti BiH.
Sarajevo, Čović, Izetbegović i Han - sastanak - Foto: SRNA
Sarajevo, Čović, Izetbegović i Han - sastanakFoto: SRNA

Susretom sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem počeo je seriju sastanaka sa zvaničnicima BiH.

Han je, po svemu sudeći, iznenadio domaćine te je 15 minuta čekao da se Denis Zvizdić pojavi u zakazano vrijeme. Zvizdić je poručio gostu iz EU da će BiH do kraja godine prevesti i dostaviti odgovore na pitanja iz Upitnika EK.

Nakon sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem Han je rekao da mu je bilo zadovoljstvo čuti da je niz mjera koje je preostalo da BiH ispuni pripremljen ili pred okončanjem.

"Nepostojanje strateških dokumenata znači ne samo izostanak sredstava iz evropskih fondova već se građanima onemogućavaju nova radna mjesta", upozorio je Han i dodao da isto znači za set zakona o akcizama čijim bi se usvajanjem omogućilo finansiranje izgradnje mreže puteva.

Zvizdić je rekao da je Hana informisao da je 85 odsto odgovora na Upitnik Evropske komisije već prevedeno, više od 96 odsto odgovora dogovoreno, a da će jedan ili dva odsto odgovora biti dogovoreno na drugim nivoima mehanizma koordinacije.

Prema Zvizdićevim riječima, odgovori na Upitnik, ako ne bude bezrazložnih političkih blokada, biće gotovi do kraja godine, deset dana prije ili kasnije.

On je dodao da je evorpskog komesara za susjedstvo i proširenje informisao i o tome da je u proceduri donošenje seta zakona o akcizama te Agenciji za osiguranje depozita, čime bi se omogućila realizacija mjera za aranžman sa MMF-om i dobijanje brojnih kredita za izgradnju putne infrastrukture.

Zvizdić je dodao da bi usvajanjem ovih strategija BiH dobila 50 miliona evra.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović danas su u razgovoru sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom istakli da evropski put nema alternativu uprkos trenutnoj situaciji.

Čović i Izetbegović izrazili su uvjerenje da će sve obaveze biti ispunjene na vrijeme da bi BiH u bližoj budućnosti mogla dobiti kandidatski status.

U tom smislu oni su podsjetili na zaključak Predsjedništva BiH koji obavezuje na finalizaciju Upitnika Evropske komisije i njegov prevod, zaključno s 15. decembrom, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo što će Balkan biti u fokusu predsjedavanja Bugarske Savjetom EU u prvoj polovini 2018. godine i što će jedan od prioriteta biti EU budućnost Balkana.

Tokom razgovora o procesu EU integracija BiH, te napretku koji je napravljen u tom smislu, istaknut je značaj održavanja samita Balkan-EU u Sofiji, 17. maja 2018. godine.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost za dosadašnju podršku koju su institucije EU i zemlje članice pružile BiH u procesu evropskih integracija, te nadu da će se podrška institucija EU i država članica nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na njenom EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Otvorena nova zgrada Tužilaštva BiH

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanes Han i vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić danas su u Sarajevu otvorili novu zgradu Tužilaštva BiH, koja je izgrađena i uz pomoć donacija EU.

Otvaranje nove zgrade Tužilaštva BiH

Han je naglasio da su sve ove aktivnosti dio mnogo širih napora EU koje su osiguravane za sektor pravosuđa u BiH, navodeći da su u proteklih 15 godina obezbijedili podršku više od 50 miliona evra, za šta zauzvrat EU očekuje da vidi vrlo jasne rezultate po pitanju profesionalizma, nezavisnosti od političkog pritiska i nepristrasnosti.