latinica  ћирилица
04/12/2017 |  13:49 | Autor: RTRS

Kosovo - Crna Gora: Neprihvatljiv sporazum o demarkaciji

Kosovska komisija za demarkaciju "granične linije" sa Crnom Gorom, koju je po preuzimanju dužnosti imenovao premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, saopštila je da nije prihvatljiv sporazum o demarkaciji "granične linije između Kosova i Crne Gore" iz avgusta 2015. godine.
Kosovo i Metohija (ilustracija) -
Kosovo i Metohija (ilustracija)

U izvještaju komisije, koji bi privremena vlada u Prištini danas trebalo da proslijedi na razmatranje parlamentu, ističe se da je sporazum o demarkaciji neprihvatljiv jer njime nisu obuhvaćena sva dokumenta koja idu u prilog stavu da je oko 8.000 hektara teritorije neosnovano pripalo Crnoj Gori.

U dokumentu se navodi da brojni "materijali i analize" koje je ova komisija razmotrila i nalazi utvrđeni obilaskom terena ukazuju da je sporazum o demarkaciji neprihvatljiv za samoproglašeno Kosovo.

Haradinaj je imenovanjem nove komisije za demarkaciju ispunio predizborno obećanje da će preispitati sporazum o demarkakciji koji su vlade iz Prištine i Podgorice ratifikovale u avgustu 2015. godine.

Tim sporazumom je, kako su tvrdili Haradinaj i opozicioni lideri, uključujući i vođe radikalnog albanskog pokreta "Samoopredjeljenje", samoproglašenom Kosovu oduzeto oko 8.000 hektara zemljišta u regionu Dečana i Rugovske klisure.

Prije nekoliko dana, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači je, suprotno Haradinajevom stavu, iznio uvjeravanja da će postojeći sporazum o demarkaciji granične linije biti ratifikovan u parlamentu, čime će biti ispunjen uslov za viznu liberalizaciju.

Tači je upozorio da bi sukob oko sporazuma mogao dovesti do raspada vladajuće koalicije koju čine Demokratska partija Kosova, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i NISMA, te poslanici manjinskih zajednica, uključujući i deset poslanika Srpske liste.

Srpska lista je obavijestila rukovodstvo parlamenta u Prištini da neće glasati za sporazum o demarkaciji jer se to kosi sa stavom da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije i da su Vlada i Skupština Srbije jedini nadležni da odlučuju o granicama države Srbije.

Izvor: Srna