latinica  ћирилица
04/12/2017 |  13:54 | Autor: RTRS

Okružni sud I. Sarajevo vratio slučaj "Veliki Žep" na ponovni postupak

Okružni sud u Istočnom Sarajevu nije presudom naložio da se nepokretnosti u Han Pijesku – lokalitet Veliki Žep, knjiži na BiH, već je upravnu stvar vratio na ponovni postupak da bi bili otklonjeni procesni nedostaci, saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.
Han Pijesak - Foto: RTRS
Han PijesakFoto: RTRS

Iz RUGIP-a navode da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu 18. oktobra donio presudu kojom je poništio rješenje RUGIP-a od 20. februara.

"Razlog za takvu presudu je što, prema zahtjevu Ministarstva odbrane BiH, zastupanog po zakonskom zastupniku Pravobranilaštvu BiH, za promjenu nosioca prava svojine u javnim knjigama na osnovu presude Suda BiH, nije sproveden posebni ispitni postupak, odnosno nije izvršeno saslušanje stranke, a bilo je potrebno imajući u vidu odredbe člana 130 Zakona o opštem upravnom postupku", ističu u RUGIP-u.

Iz RUGIP-a podsjećaju da su primili određen broj zahtjeva Pravobranilaštva BiH za knjiženje perspektivne vojne imovine na području nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Nakon postupanja RUGIP-a i odbijanja zahtjeva za knjiženje perspektivne vojne imovine na BiH, pokrenuti su upravni sporovi kod nadležnih okružnih sudova.

"Od pokrenutih tužbi u upravnom sporu protiv drugostepenog rješenja tri su riješena, i to u okružnim sudovima u Doboju i Trebinju, na način da su tužbe odbijene, a potvrđena drugostepena rješenja RUGIP-a", objašnjavaju u RUGIP-u.

U RUGIP-u dodaju da su upravni sporovi koji se vode pred okružnim sudovima u Bijeljini i Banjaluci još su u toku.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić rekao je nedavno za federalne medije da je Okružni sud u Istočnom Sarajevu, postupajući prema upravnom sporu kojeg je Pravobranilaštvo BiH pokrenulo protiv RUGIP-a, navodno odlučio da Uprava mora uknjižiti lokaciju Veliki Žep kod Han Pijeska u vlasništvo BiH, odnosno Ministarstva odbrane BiH.

Izvor: SRNA