latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:12 | Autor: RTRS

Odgovorno pristupiti slučaju hapšenja za zločine nad Srbima u Konjicu

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica očekuje da će pravosudne institucije BiH odgovorno i ozbiljno pristupiti daljoj proceduri u slučaju hapšenja 13 lica zbog ratnih zločina nad Srbima na području Konjica.

"Ljudima je potrebna pravda, ali je činjenica da ne možemo svi imati iste poglede", izjavio je Govedarica u Sarajevu.

On smatra da teme iz prošlosti i presude poput posljednje u slučaju "Prlić i ostali" treba zaobilaziti, jer se, u suprotnom, samo može doprinijeti izazivanju novih požara i pravljenju kriznih žarišta koja BiH neće odvesti nigdje.

"Ovdje se niko nikome neće izviniti jer niko nije spreman da to učini istovremeno. Od te vrste izvinjenja neće biti ništa", smatra Govedarica.

Prema njegovom mišljenju, hrvatski premijer Andrej Plenković posjetu Mostaru ne bi trebalo da iskoristi za dodatno raspirivanje vatre.

"Mislim da je njegova posjeta u tom pravcu. Ako je Plenković spreman da osuđuje jedne, mora da prihvati realnost koja je definisana presudom", naglasio je Govedarica.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da nakon presude "hrvatskoj šestorki" stvari treba smirivati.

"Trebamo se okrenuti budućnosti i pokušati kreirati neku vrstu dogovora koji je neophodan, ne samo unutar BiH, nego i cijelog regiona. Rane iz prošlosti treba pokušavati zacijeliti na politički način koji je najzahtjevniji, ali i neophodan", istakao je Borenović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da od Plenkovićeve posjete ne očekuje ništa spektakularno.

"Nadam se da su i premijer i predsjednica Hrvatske shvatili poruku demokratske Evrope u vezi sa njihovim komentarima i u periodu pred nama nadam se da možemo očekivati da se izvine žrtvama i da prestanu pričati ono što niko u BiH ne priča - da je ovo osuda jednog naroda i jedne države", naglasio je Nikšić.

Plenković će večeras doputovati u Mostar, gdje će se tokom dvodnevne posjete sastati sa vođstvom Hrvata u BiH i predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.

Izvor: SRNA