latinica  ћирилица
04/12/2017 |  16:38 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Dodik: Sastanak deprimirajući (VIDEO)

Komesar EU Јohanes Han nakon razgovora sa liderima parlamentarnih stranaka rekao je da ne vidi napredak na evropskom putu BiH. On očekuje kompletiranje Upitnika Evropske komisije i usvajanje seta zakona o akcizama.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je razočaran sastankom.

Dodik je istakao da su se pokazale nerealne najave o prevodu i odgovoru na Upitnik zbog nepostojanja unutrašnjeg konsenzusa u BiH o popisu stanovništva.

SNSD će kaže podržati akcize, ako se pokaže da postoji parlamentarna većina za njihovo usvajanje.

Kada je riječ o zahtjevu za usvajanje Strategije ruralnog razvoja BiH, Dodik je rekao da je ona moguća samo kao kombinacija entitetskih strategija.

Predsjednik Srpske je izjavio da je sastanak sa komesarom Јohanesom Hanom u Sarajevu bio deprimirajući i nefunkcionalan i da nije pokazano ništa više, osim deklarativnih zalaganja.

"Sastanak je bio potpuno nefunkcionalan i nije donio nikakva rješenja. Nije jasno manifestovana ni većina za set zakona o akcizama, ni opredjeljenje da se konsenzuom dođe do upitnika", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajavu.

On je naveo da je na sastanku sa Hanom razgovarano o evropskim perspektivama BiH, Upitniku Evropske komisije, strategijama u vezi sa ruralnim razvojem, te o Reformskoj agendi i setu zakona o akcizama.

"Na sastanku je bio vidljiv jedan potpuno depresivan pristup koji u BiH postoji o tome. Vidjelo se da BiH nema koncentrisanu vlast na zajedničkom nivou, niti parlamentarnu većinu, te da je kriza vlasti i institucija opšta, mada je bilo onih koji su na sastanku obećavali lagano i brzo kretanje", istakao je Dodik.

On je naglasio da treba biti realan jer odgovori na Upitnik moraju imati politički konsenzus.

"To nije moguće. Vidjeli smo prije dvije godine, kada smo upozoravali na priču o popisu stanovništva, da to nije struktura koja je opšteprihvatljiva. Sada u Upitniku treba da budu istaknuti podaci u vezi sa popisom", kaže Dodik i poručio da Srpska ne može da prihvati da postane zvanično ono što je lažirano.

On je istakao da u je Upitniku navedeno i pitanje da li je BiH opredijeljena za članstvo u NATO-u i istakao da je opredjeljenje Srpske vojna neutralnost, te da o tome nema razgovora.

"Narodna skupština Republike Srpske donijela je rezoluciju i mi ćemo se u okviru nje ponašati", naveo je predsjednik Srpske.

On je istakao da je olako rečeno da će Upitnik biti završen polovinom mjeseca. "To je samo zamajavanje evropske javnosti, a prije svega komesara Hana. Mislim da je on to dobro shvatio", naglasio je Dodik.

Kada je riječ o konkretnim odgovorima, Dodik kaže da Republika Srpska ne može stajati iza Upitnika koji nije usaglašen kroz mehanizam koordinacije, te da je vidljivo da to izbjegava bošnjačka komponenta i da na tom planu postoji zastoj.

Govoreći o setu zakona o akcizama, Dodik je rekao da će SNSD glasati za akcize "kada bude obezbijeđena većina sa druge strane".

Dodik je potvrdio da je na sastanku razgovarano i o Strategiji ruralnog razvoja, koja podrazumijeva zbir strategija Republike Srpske i FBiH, uključujući i elemente Brčko distrikta, te naglasio da treba odbaciti dokumemnt koji je predložio Savjet ministara i nadležno ministarstvo jer je samo unio zabunu.

"To treba odbaciti sve do momenta dok se ne usaglasi sa stanovišta principa o kojima govorimo - strategije ruralnog razvoja Republike Srpske i FBiH da se nađu na jednom mjestu, da se javno istakne sadržaj i jedne i druge, a ono što može biti zajednički zaključak može da bude samo dogovor. Ništa više od toga", naglasio je Dodik i dodao da će Vlada Srpske raditi na tome i da je tome predana.

On je istakao da je Vlada Srpske ispunila sve reformske zahtjeve u vezi sa Reformskom agendom koju su nametnule stranke iz vlasti na nivou BiH, koje su najveći opstruktori te reforme.

Naveo je da Republika Srpska zaustavlja sve aktivnosti u vezi sa Akcionim planom za članstvo u NATO /MAP/ i bilo kakvih angažmana na tu temu, te odbacuje nametanje rješenja knjiženja vojne imovine putem sudova.

"Apsolutno je neprihvatljivo da Pravobranilaštvo BiH, koje ne postoji prema Ustavu i Dejtonskom sporazumu, nalaže šta ko treba da učini", rekao je Dodik, komentarišući pitanje knjiženja vojne imovine u Republici Srpskoj.

On je istakao da Republika Srpska nije spremna da knjiži vojnu imovinu.

"To je zaobilaženje ranijih dogovora, sporazuma koji smo imali u vezi sa vojnom imovinom, a koji je odbačen", rekao je Dodik.

Naglasio je da Republika Srpske odbacuje bilo kakvo nametanje tih rješenja putem sudova i dodao da je stav Srpske vojna neutralnost.

"To je vanustavna odluka suda i naše službe to neće knjižiti. U svakom slučaju postoji Deklaracija o vojnoj neutralnosti", poručio je predsjednik Srpske.

Izvor: RTRS/SRNA