latinica  ћирилица
04/12/2017 |  19:22 ⇒ 05/12/2017 | 08:21 | Autor: RTRS

Doboj: Prodaja poslovnog prostora "Večernjih" samo vrh ledenog brijega (VIDEO)

Nakon što je Grad Doboj nezakonito uknjižio na sebe, a potom prodao poslovni prostor Kompanije "Večernje novosti", stižu pritužbe brojnih građana Doboja, koji su oštećeni na sličan način.
Prodaja poslovnih prostora - Foto: RTRS
Prodaja poslovnih prostoraFoto: RTRS

Dok u Gradskoj upravi ćute, slučaj "Večernjih novosti" otvorio je nove i podsjetio na već poznate slučajeve prodaje tuđih prostora u ovom gradu.

Јoš nije okončan slučaj prodaje poslovnih prostora koji pripadaju Zemljoradničkoj zadruzi Bosnakop.

Zadruga je gradu Doboju za potrebe gradnje izbjegličkog naselja u Kotorskom ustupila oko 160 dunuma zemljišta, a zauzvrat dobila dva poslovna prostora u glavnoj ulici na korišćenje na period od 99 godina.

Ništa ne bi bilo sporno da grad taj ugovor nije prekršio.

- Poslije 17 godina prostori su preknjiženi na grad mada nisu bili vlasništvo grada i prodati. Kome i kako ne znam, ali je činjenica da se mi nalazimo u sudskom sporu, kaže Marinko Јanjilović, direktor ZZ "Bosnakop" Doboj.

Po ustaljenoj praksi, ispod svake cijene prostor kupi jedno lice, a vlasnikom postaje neko drugi, obično blizak strukturama iz gradske uprave.

Tako je prodat i prostor vlasništvo kompanije Večernje novosti, što su u ovom preduzeću prijavili svim nadležnim organima.

Sve bi moglo da završi na sudu, baš kao i slučaj "Bosnakop" koji traje pet godina.

Ako presuda bude potvrđena, grad će Bonakopu morati da isplati više od dva miliona maraka.

- Tako da će štete koje će grad biti obavezan da plati ZZ "Bosnakop" biti desetostruko veće nego što je grad imao koristi, dodaje Јanjilović.

Da li će i najnoviji slučaj kompanije Novosti povući za sobom odgovornost pojedinaca, pokazaće interni nadzor RUGIP-a koji se sprovodi nad knjiženjem sporne imovine u Doboju, ali i policijska istraga, koja je pri kraju.

Na sve ovo u gradskoj upravi ostali su nijemi.

Na zahtjev za pristup informacijama, kao i desetine prethodnih, niko iz gradske uprave ne odgovara.