latinica  ћирилица
05/12/2017 |  11:19 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

Tegeltija-Bundalo: Ugovor o korištenju donacije Vlade Srbije (VIDEO)

U Novom Gradu i Kostajnici, načelnici opština potpisali su sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom sporazum o dodjeli grant sredstava Vlade Srbije.
Tegeltija u Kostajnici - Foto: RTRS
Tegeltija u KostajniciFoto: RTRS

Donatorska sredstva namijenjena su opštinama u Republici Srpskoj i federalnim opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo. Od ukupnih doniranih 5,5 miliona evra za 16 opština u Srpskoj i pet u FBiH, za Novi Grad i Kostajnicu izdvojeno je po 50.000 evra. U Novom Gradu kandidovali su dva projekta iz oblasti obrazovanja, a u Kostajnici tri projekta iz oblasti infrastrukture.

Iz donatorskih sredstava Srbije za opštinu Novi Grad izdvojeno je 50.000 evra. Kandidovana su dva projekta iz oblasti obrazovanja - sanacija škole u Blatni, gdje će biti promijenjena stolarija i izgrađeno sportsko igralište i rekonstrukcija škole u Radomirovcu koja je izgrađena prije skoro jednog vijeka. Za obnovu ove škole biće izvdvojeno 77.000 maraka.

Učenik Osnovne škole u Radomirovcu Igor Ovuka kaže da bi želio da u učionici bude lijepo i toplo, te da imaju nove prozore.

Učiteljica Bojana Bolta kaže da su uslovi u ovoj školi loši i da ona nije pogodna za izvođenje nastave. Istakla je da se, ipak, svi trude da realizuju nastavni program.

Realizacija ovih projekata potvrđena je potpisivanjem sporazuma sa resornim ministarstvom. U radovima, opština Novi Grad učestvuje sa 18.000 maraka.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drača rekao je da je najpotrebnije sanirati krov, što podarzumijeva njegovu kompletnu promjenu, zatim ulaza, a gradi se i prilaz za invalidne osobe: Osim toga gradi se aneks objekta gdje će biti kotlovnica, a biće i novo grijanje u školi, te promijenjena stolarija.

Pedeset hiljada evra donatorskih sredstava iz Srbije stiže i u Kostajnicu. Novac je namijenjen za asfaltiranje Ulice Partizanski put, seoskog puta u selu Grdanovac, kao i za izgradnju javne led rasvjete u naselju Briševci.

Mještanka Ulice Partizanski put Danijela Gak nada se da u toj ulici više neće biti blata, ni voda po kolovozu.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo rekao je da imaju svu potrebnu dokumentaciju, te da će nakon protokola u saradnji s Ministarstvom finansija odraditi svoj dio posla i utrošiti namjenski sredstva. On ističe da su ovo značajna sredstva za opštinu i da su zahvalni Ministarstvu.

Resorni ministar Zoran Tegeltija istakao je da je ovaj projekat prvi put odobren, a da će Vlada implementirati sredstva. Dodao je da je i ranije bilo različitih projekata saradnje vlada Srbije i Srpske, ali ne i pojedinačnih za lokalne zajednice.

Ministar je naveo da je u razgovorima dvije vlade rečeno da će i u narednoj godini biti određen dio sredstava koja će biti namijenjena lokalnim zajednicama.

Tegeltija je poručio da će Fondu solidarnosti Srpske biti upućen prijedlog da se ponovo razmotri zahtjev opštine Kostajnica za pomoć privrednim subjektima, koji su pretrpjeli štetu u poplavama 2014. godine.