latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:04 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Gabrijel: Vašington polako gubi poziciju svjetskog lidera

Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel rekao je danas da se svjetski poredak mijenja i da se polako gubi dominantna uloga SAD kao svjetskog lidera pod administracijom predsjednika Donalda Trampa.
Zigmar Gabrijel - Foto: TANЈUG
Zigmar GabrijelFoto: TANЈUG

On je na forumu o spoljnoj politici danas u Berlinu rekao da Njemačka mora aktivnije da brani svoje interese, ako misli da se suprostavi Vašingtonu.

"Globalna dominacija SAD polako postaje istorija. Postepeno američko napuštanje uloge garanta multilateralizma, koga predvodi Zapad, ubrzava promjenu svjetskog poretka sa neposrednim posljedicama po Njemačke i evropske interese", rekao je on.

On je dodao da Njemačka ne može samo da reaguje na američku politiku, već mora da formira svoj stav. "Čak i kada Tramp napusti Bijelu kuću odnosi sa SAD više nikada neće biti isti", rekao je Gabrijel, prenosi "Raša tudej".

Gabrijel je optužio SAD da više ne vide svijet kao globalnu zajednicu, već kao borilište gdje se svako bori za prednost.

On je dodao da Evropa mora jasnije da definiše svoje interese kako bi postala važan globalni igrač.

"Kako se SAD povlače sa međunarodne scene, niko se nije okrenuo EU", rekao je on, dodajući da EU više ne stoji iza određenih vrijednosti, optuživši članice bloka da tretiraju EU kao da "imaju još jednu u džepu".

Izvor: SRNA