latinica  ћирилица
05/12/2017 |  18:55 ⇒ 06/12/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Cvijanović: Evropa ne trpi ljenost! (VIDEO)

Evrope nema bez rada! To je bila poruka evropskog komesara Јohanesa Hana, nakon jučerašnjeg zahtjeva da BiH dobije povlašten status kada je riječ o članstvu u EU.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Zvaničnike Srpske Hanov odgovor nije iznenadio - Evropa ne trpi lijenost, poručila je premijerka Željka Cvijanović.

- Traženo je od mene da ja osiguram taj neki povlašten status za BiH. To nije moj zadatak, to nije moj posao. Јa mogu da dam svoje mišljenje, ali status kandidata nije besplatan ručak. Nije nešto što možete tek tako da dobijete. Morate ostvariti rezultate - rekao je Јohanes Han, komesar EU za prioširenje i politiku susjedtsva.

Ova izjava nije iznenadila srpske političare. Evropska unija, iako ima diskreciono pravo da nekim zemljama ubrza evropski put, nikada nikoga nije nagradila za lijenost, a sigurno neće državu kao što je BiH, kaže premijerka Željka Cvijanović.

- Јa sam zagovornik teze da ovdje treba jako povezati stvari na unutrašnjem planu, na način da se poštuje mehanizam koordinacije. A to znači, da se sinhronizovano i organizovano u redu, a ne u neredu, kao što je to do sada bio slučaj, krećete prema Evropskoj uniji - istakla je premijerka Srpske.

Da je BiH izgubila svaku vrstu privilegovanog statusa kod evropskih zvaničnika, potvrdio je i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. Poručio je, da BiH kaska za Srbijom i Crnom Gorom kada je riječ o kandidatskom statusu, i da bi se vrlo lako moglo dogoditi da ona bude jedina zemlja zapadne Evrope koja nije članica EU.

- Ovo više nema smisla. Sada ne treba da bude pitanje - šta se može ili ne može dogovoriti, već treba da sjednete konačno svi i fino riješite da li želite da budete u EU ili ne - poručio je Vigemark.

Ovo nije prvi put da su evropski zvaničnici razočarani u BiH, podsjećaju iz Srpske.

- Gospodin Han je otkrio jedno licemjerstvo koje već godinama traje u Sarajevu i koje je posljednjih nekoliko godina imalo za cilj izazivanje međusobnih sukoba - ocijenio je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Ono što evropske zvaničnike kod nas uvjek buni je, da stanovništvo BiH, i u Republici Srpskoj i u Federaciji, i apsolutno sve ankete pokazuju da žele da budu dio EU. Međutim, političari koji rade na sprovođenju Reformske agende ne drže se onoga što su obećavali - navela je Ana Trišić-Babić, bivša zamjenica ministra inostranih poslova BiH i savjetnica predsjednika Republike Srpske.

Uz upitnik, kamen spoticanja predstavlja i usvajanje Zakona o akcizama, iako su to dogovorili potpisivanjem Reformske agende. Osim lijenosti koju su pokazale vlasti na bh. nivou, problem predstavljaju i razne blokade i nepoštovanja stavova entitetskih vlasti, kaže premijerka Srpske.

- Veoma često imate takav odnos da nivoi vlasti nešto izvrše, a neki drugi blokiraju, kao što smo sada imali slučaj sa Zakonom o akzizama, gdje je Republika Srpska izvršila sve svoje obaveze, Federacija je skoro završila ili je na dobrom putu da to skoro uradi. A, onda imate gnjavažu koja traje godinu dana na nivou BiH - navela je Cvijanovićeva.

O Zakonu o akcizama ponovo bi trebalo da se raspravlja u Sarajevu, jer je Savjet ministara dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog seta zakona, čime se stekao prvi uslov da oni budu na dnevnom redu sjednice Doma naroda, zakazanoj za četvrtak.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je "ovdje glavni problem u bošnjačkim rukama..."

Kao jedan od rijetkih primjera na kojem se može graditi budućnost BiH, evropski zvaničnici navode Mehanizam koordinacije kojem je trebalo neko vrijeme da profunkcioniše, dodajući da bi takav model trebalo koristiti u prilagođenoj formi za sva pitanja koja se tiču EU. Bh. političari od evropskih zvaničnika juče su dobili jasnu poruku – nema više vremena za bilo kakve izgovore.