latinica  ћирилица
05/12/2017 |  19:19 ⇒ 06/12/2017 | 08:39 | Autor: RTRS

ISIL "krvavom godinom" ponovo prijeti zemljama Balkana

Uprkos višestrukim porazima u Iraku u Siriji Islamska država je 2018. godinu proglasila "krvavom godinom" i pozvala putem svojih komunikacionih kanala pristalice u Albaniji da organizuju napade tokom predstojećih bozićnih i novogodišnjih praznika.

Osim toga, oni pozivaju svoje uspavane ćelije da počnu sa aktivnostima u Bosni i u drugim balkanskim zemljama. Teroristi su uputili jasnu poruku BiH.

"Imaš dovoljno vremena da nabaviš vozilo i pregaziš ljude u masi ili da kupiš nož i udariš na njih, ili da napuniš pušku municijom. I ako tvoja duša ne može da ih prihvati, uđi u njihovu gužvu i uzvikni: ''Alah je najveći'' , navodi se u pozivu ID upućenom na albanskom jeziku, a prenose prištinski mediji.

Sve dok prošle nedjelje nije oboren, portal “Vijesti Ummeta“ redovno je objavljivao prijeteće poruke i najave ID. Nakon što je oboren, otvorio je portal “Sablja istine“ koji je juče blokiran.

Prije dva dana, teroristički ID je najavio da prati Ezhera Beganovića iz Sarajeva, urednika portala Saff za kojeg upućeniji kažu da je blizak vehabijskom pokretu, i da će mu odrubiti glavu.

Јoš se ne zna stoji iza portala “Vijesti ummeta“ koji već godinama na najcrnji način širi mržnju i poziva na terorizam, nikada nije otkriveno. Ono što se zna jeste da je registrovan u Saudijskoj Arabiji i da glasi na ime Abdulaha Abdurahmana. Prema nezvaničnim informacijama, sjedište “Vijesti Ummeta“ je negdje na Sandžaku.

Izvor: Nezavisne novine