latinica  ћирилица
06/12/2017 |  12:56 | Autor: RTRS

Zašto je Јerusalim toliko važan?

Pitanje statusa Јerusalima, koje je danas u žiži svjetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izreala i Palestinaca, a taj sveti grad u kome se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.
Јerusalim (Foto: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz)) -
Јerusalim (Foto: Wikipedia/Wayne McLean (Jgritz))

 
 

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. predviđao je da se o konačnom statusu Јerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, navodi Bi-Bi-Si, uoči najavljenog saopštenja američkog predsjednika Donalda Trampa u kome bi mogao da prizna Јeruslaim za glavni grad Izraela.

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Јerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Јevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Bi-Bi-Si podsjeća da izraelski suverenitet nad Јerusalimom nikada nije priznat na međunarodnom planu i da sve zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

U trominutnom video-snimku pod naslovom "Zašto je Јerusalim bitan" podsjeća da je mnogo puta već viđeno kako i najmanja promjena vezana za taj grad i njegovu teritoriju dovodi do sukoba i nasilja, te da je zato sve što se tamo dešava – veoma važno.

Izraelci Јerusalim smatraju svojom nastarijom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smještene u zapadnom dijelu Јerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. godine izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni dio Јerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje – oni žele istočni Јerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD, navodi Bi-Bi-Si.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se rješi vjekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodjeli teritorije prije 1967. godine sada više nemaju smisla.

Bi-Bi-Si podsjeća i da je trećina stanovništva Јerusalima muslimanske vjeroispovjesti, a da mnogi potiču od porodica koje tu vjekovima žive.

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promjena vezana za Јerusalim mora donijeti kroz pregovore dvije strane i mora biti obostrano prihvaćena.

Britanski javni servis predviđa da će sada, kada je Tramp odlučio da prizna Јerusalim za prestonicu Izraela, sve biti drugačije.

"Јedan predsjednik sada će to promijeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmjesti upravo u Јerusalim i odluku o tome saopštava danas. A najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svjetskim zvaničnicima, pri čemu je najoštriji juče bio predsjednik Turske koji je rekao da će, ako zaista prizna Јerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao", navodi Bi-Bi-Si.

U svakom slučaju, iz Bijele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Јerusalimu koja će, kako neimenovani američki zvaničnici kažu, biti da će priznati Јerusalim za prestonicu Izraela, što je dokaz više da nova američka administracija ozbiljno razmatra opcije o kakvima ranije nije bilo ni govora, zaključuje britanski javni servis.

Izvor: Tanjug