latinica  ћирилица
06/12/2017 |  13:44 | Autor: RTRS

Berton: Korupcija prožima sve sektore

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton izjavio je danas u Sarajevu da korupcija prožima sve sektore u BiH, te da je povezana sa organizovanim kriminalom i najtežim oblicima kriminala.
Brus Berton -
Brus Berton

Predstavljajući Priručnik OEBS-a o borbi protiv korupcije, Berton je rekao da korupcija slabi privrede, podriva demokratiju i vladavinu prava, a nagriza i povjerenje javnosti.

"Rasipajući javne resurse, odvraćajući strane investicije i uzrokujući stanje apatije i nepovjerenja, destruktivi efekti korupcije su itekako stvarni. Kao oni koji su najteže pogođeni ovim problemom, građani BiH konstantno izržavaju zabrinutost zbog korupcije, ukazujući da je to jedan od najvećih prioriteta kojima treba da se bave domaće vlasti, ali i međunarodna zajednica", istakao je Berton.

On je rekao da, iako su preduzeti neki početni pozitivni koraci, građani BiH i dalje čekaju na konkretan i opipljiv napredak u borbi protiv korupcije.

"Predstavljajući međunarodne standarde, dajući smjernice i dijeleći iskustva i najbolje primjere iz prakse, Priručnik OEBS-a biće vrijedan resurs za kreatore politika djelovanja i stručno osoblje u borbi protiv korupcije u BiH", naglasio je šef Misije OEBS-a u BiH.

Prema njegovim riječima, OEBS će u BiH nastaviti da koristi široko rasprostranjeno prisustvo na terenu i da blisko sarađuje sa vlastima, pravosuđem i civilnim društvom kako bi promovisao napore cijelog društva na sprečavanju i borbi protiv korupcije.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić rekla je da će Priručnik o borbi protiv korupcije omogućiti da se zaposleni u Tužilaštvu, ali i drugim pravosudnim organizacijama na svim nivoima u BiH, upoznaju o načinu borbe protiv korupcije.

"Pitanje korupcije je veoma značajno, ali je taj problem u najvećem dijelu prisutan na lokalnim nivoima, gdje građani BiH ostvaruju svoja osnovna prava jer je veoma rijetka situacija kada najviši državni zvaničnici primaju mito. Obično se ta vrsta dijela pojavljuje u lokalnim zajednicama", istakla je Tadićeva.

Tadićeva je naglasila da je Tužilaštvo BiH jedna od rijetkih institucija koja je protiv korupcije krenula da se bori i u sopstvenim redovima, istakavši da se trenutno vode istrage protiv glavnog tužioca i njegovog zamjenika, ali i da su disciplinski postupci pokrenuti i protiv više drugih tužilaca.

Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Hasim Šabotić rekao je da mu je drago što ovaj priručnik obrađuje temu lobiranja koja je u formalno pravnom smislu nepoznanica u BiH, te što se u njemu nalaze regionali i međunarodni primjeri kako regulisati tu oblast.

Šabotić je istakao da kao rezultat rada Agencije danas u BiH postoji 13 tijela za sprečavanje korupcije, 11 strategija za borbu protiv korupcije i 12 akcionih planova kreiranih u skladu sa principima državne strategije, a biće donesen i okvir za borbu i prevevenciju korupcije na svim nivoima vlasti u BiH.

Zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić istakao je da su strategija i akcioni planovi za borbu protiv korupcije u BiH dosta dobri i usklađeni sa najvećim evropskim standardima, ali da se problem, kako kaže, pojavljuje kod realizacije, sprovođenja i implementacije.

"Korupcija je u BiH prisutna u velikoj mjeri i mi smo je prepoznali kao jednu od najvećih bezbjednosnih prijetnji. Mislim da je nepostojanje vladavine prava, nefunkcionicanje sistema u punom kapacitetu, opredijelilo značajan broj ljudi koji su u institucijama, ali i izvan njih, da probaju da rješavaju stvari izvan sistema, koristeći razne koruptivne modele", naveo je Krešić.

Priručnik OEBS-a o borbi protiv korupcije predstavlja referentnu publikaciju koja na jednom mjestu objedinjuje međunarodne standarde i najvažnija raspoloživa pravna sredstva, najnovije zakonodavne i provedbene trendove, te primjere iz prakse u oblasti prevencije i suzbijanja korupcije.

Izvor: SRNA