latinica  ћирилица
06/12/2017 |  14:25 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Galijašević: Islamska država poziva da se "spavači" u BiH probude

To što je "Islamska država", a kako prenose pojedini mediji u Republici Srpskoj i BiH, pozvala svoje pristalice među Albancima da organizuju napade tokom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, crveno je svijetlo za uzbunu.

Posebno, kako navodi DŽevad Galijašević ekspert za borbu protiv terorizma, zabrinjava poziv “uspavanim ćelijama“ da počnu aktivnosti u BiH i drugim balkanskim zemljama, ističe DŽevad Galijašević.

On kaže da Islamska država, tačnije njeni ogranci iz Albanije, pozivaju na terorističke akcije, ubijanje civila bombaškim napadima, gaženjem kamionima, pozivaju na haos i nasilje, o čemu svjedoči i to da su 2018. godinu proglasili “krvavom godinom“. Podsjeća da su takvi stavovi posljedica višestrukih poraza ISIL - a u Iraku i Siriji.

- U BiH je preko šest hiljada lica povezanih sa terorizmom. Oni prolaze kroz bezbjednosne agencije, poznati su. Međutim, taj spisak, mislim na one nepoznate, je mnogo veći. Ako tu uračunamo njihove saradnike, onda govorimo o oko 12.000 ljudi. Ali, ukoliko se dodatno proširi krug, misleći tu i na njihove simpatizere, a takvih je oko pet odsto, od ukupnog muslimanskog stanovništva, onda se tu radi o oko 100.000 ljudi - naveo je Galijašević.

Dodaje da Islamska država u ovom slučaju najviše računa na pojedinačne samoubilačke akcije, te želi da ih pokrene što prije.

- Te prijetnje od Islamske države treba da nas navedu da zahtjevamo od vlasti u Sarajevu, Bakira Izetbegovića i bezbjednosnih agencija da reaguju. Treba da se pokrenu operacije obračuna sa njima, spriječe obuke terorista, ekstremno djelovanje u medijima, finansiranje. Neophodno je hapšenje vođa - upozorava Galijašević.

Stručnjaci za borbu protiv terorizma kažu da su, po bezbjednost, naročito opasni oni koji se vrate sa ratišta iz Sirije i Iraka, jer je sigurno da se vraćaju sa specijalnim zadacima, a takvih je u BiH, prema nezvaničnim podacima oko 50.

Mudžahedini su, kako nagašava Galijašević, nakon rata ostali najveća prijetnja u BiH.

- Oni se nisu demobilisali, već su nastavili sa misionarskom ulogom, tačnije širenjem radikalnog islama. U terorističkim napadima u BiH i svijetu, dosta je onih koji su povezani sa El Mudžahidom - tvrdi Galijašević.

Među njima je na primjer Haris Čaušević, koji je izveo napad na policijsku upravu Bugojno, 2010. godine, kada je u eksploziji poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a teško ranjena policajka Edina Hindić. Suad Đidić - teroristički napad koji se dogodio u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu, 2008. godine, kada je od postavljene eksplozivne naprave smrtno stradao radnik obezbjeđenja FIS-a Zvonko Barbić, a Јosip Šarić teško ranjen. Amir Ibrahimi, saučesnik u napadu, priznao da je nepoznatu osobu uputio Suadu Đidiću da za njega napravi eksplozivnu napravu.

Prvi teroristički napad u poslijeratnoj BiH 1997. godine je eksplozija automobila bombe u Splitskoj ulici u Mostaru. Јedna osoba poginula, više povrijeđeno, oštećeno više od 150 stanova i 120 automobila. Pravosuđe je ustanovilo da je sve osmislio i izveo Ahmed Zuhair Handala. Njegovi saučesnici bili su Ali Ahmed Ali Hamad i Nebil Ali Hil. U napadu je učestvovao i Abdulahim Maktouf, državljanin BiH- iračkog porijekla i bivši vojnik Odreda El Mudžahedin.

Stravičan pokolj dogodio se u selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, kada je Muamer Topalović na Badnje veče upao u kuću porodice Anđelić i ubio oca, majku i kćerku, a sina teško ranio. Topalović je tokom sudskog procesa priznao da je ubistvo počinio iz vjerskog fanatizma, za što je osuđen na 35 godina zatvora.

Sarajevski teroristi. Novembar 2005. godine. Cilj nikad nije otkriven. Bomba u igrački. Za terorizam su krivi i 2007. godine osuđeni Mirsad Bektašević, Abdulkadir Cesur i Bajro Ikanović. Bektašević, kodnog imena Maksimus, švedski je državljanin, Abdulkadir Cesur - Turčin iz Danske. U BiH su doputovali 2005. godine s namjerom da ovdje ili nekoj drugoj evropskoj zemlji izvrše teroristički čin.

Nakon završetka,pete sjednice Skupštine Zeničko - dobojskog kantona, 11. aprila, žepački poslanik Ivo Tadić sa poslanikom Perom Mamićem sjeo u auto i odmah nakon što je dao kontakt aktivirala se eksplozivna naprava. Sud BiH, zbog terorističkog napada, osudio je Zijada Derviševića na osam, Amela Sefera na sedam i Sašu Bonića na šest godina zatvora.

Pripadnik vehabijskog pokreta Mevlud Јašarević iz Novog Pazara, 2011. godine naoružan kalašnjikovim, napao je Ambasadu SAD u Sarajevu. Pucajući svuda oko sebe, Јašarević je ranio jednog policajca.

U napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, 27. aprila 2015. godine koji je izvršio Nerdin Ibrić, iz sela Sapna kod Zvornika, ubijen je jedan policajac, dok su dvojica ranjena. U razmjeni vatre ubijen je i napadač.

U ulici Safeta Zajke u sarajevskom naselju Rajlovac 18. novembra, 2015. u pucnjavi su ubijena dva vojnika Oružanih snaga BiH. Napadač, Enes Omeragić ušao je u kladionicu i otvorio vatru iz automatskog oružja. Omeragić je izvršio samoubistvo, raznijevši se bombom. Mreža u kojoj je radikalizovan Omeragić aktivna je u džihadu u Siriji

 

Suđenje Avdulahu Fatihu Hasanoviću, Nedžadu Mujiću, Eminu Hodžiću, Fikretu Hadžiću, Јasminu Јašareviću, Ibri Deliću, Samiru Hadžaliću, Mirelu Karajiću, Osmanu Abdulazizu Kekiću i Muharemu Smajiću, pred Sudom BiH u Sarajevu, zbog povezanosti sa terorističkim organizacijama i organizovanja grupa za odlazak na strana ratišta, te presuda zbog tako teških djela sa izuzetno teškim posljedicama, okončana je tako što je Hasanović pušten na slobodu.

Bojana Milaković/RTRS