latinica  ћирилица
06/12/2017 |  15:44 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Dodik: Izetbegović pokazao kakva je BiH (FONO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je u izjavi Srni da je današnjim ponašanjem tokom zvanične posjete Srbiji bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokazao koliko je BiH u potpunoj dezorganizaciji i dokazao da je neko ko opstruiše svaki mogući dogovor.


Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

"Čudim se da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mogao i da pomisli da može da ima neke dogovore sa Predsjedništvom u kome se nalazi Izetbegović, koji je poznat po tome što opstruiše bilo kakav mogući dogovor sa BiH", rekao je Dodik na pitanje da prokomentariše reakciju Izetbegovića kada je u toku zajedničke konferenciji za novinare u Beogradu sa predsjednikom Srbije demantovao navode o odnosu BiH prema pitanju Kosova koje je nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Izetbegović javno pokazao ružno lice loših odnosa u Predsjedništvu BiH, te dodao da je jasno da BiH ne može i neće priznati samoproglašeno Kosovo i da je apsolutno principijelan bio stav koji je, kako se moglo čuti, dogovoren na sastanku, a koji je Izetbegović pokušao da demontira.

"Tu je samo novo što nije sačekao da se vrati u Sarajevo pa sve razvaljuje, nego je sada to uradio na licu mjesta, očigledno nestrpljiv i neodgovoran, kakav i inače jeste", rekao je Dodik.



On je ocijenio da je takvo ponašanje Bakira Izetbegovića jednako ponašanju njegovog oca i nekadašnjeg muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića.

"Bakir Izetbegović je rekao da nastavlja politiku svog oca, a ona je napisana u 'Islamskoj deklaraciji', tako da tu ništa nije nejasno", zaključio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je u toku zajedničke konferencije za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem demantovao navode koje je nekoliko minuta prije iznio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Izetbegović se obratio javnosti nakon što je Vučić rekao da mu je Čović jasno poručio kako je stav Predsjedništva BiH da slijedi politiku Srbije u vezi sa priznavanjem Kosova.

On je rekao da će se stavovi BiH donositi u Sarajevu i da će ih donositi članovi Predsjedništva BiH, odnosno da se spoljna politika BiH neće kreirati u Beogradu.

Izvor: SRNA