latinica  ћирилица
06/12/2017 |  18:05 | Autor: RTRS

Sud BiH: Savjet ministara ne mora platiti odštetu Hrvatskoj za Svilaj

Sud BiH presudio je u korist Savjeta ministara BiH, odnosno Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, u slučaju tužbe “Hrvatskih autocesta“ (HAC), u vezi s naknadom štete od blizu milion KM zbog, kako se navodi, krivice ministarstva iz BiH za propust u ugovoru sa firmom “Štrabag“ prilikom gradnje mosta Svilaj.
Drugi put položen kamen temeljac za most u Svilaju - Foto: klix.ba
Drugi put položen kamen temeljac za most u SvilajuFoto: klix.ba

“Hrvatske autoceste“ su Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH u oktobru 2015. godine poslale zahtjev za isplatu iznosa od 535.000 evra sa zateznim kamatama. To je iznos koji su HAC uplatile “Štrabagu“ nakon dogovora o obeštećenju. Ministarstvo iz BiH nije uplatilo taj iznos i uslijedila je tužba koja je krajem novembra odbačena na Sudu BiH zbog zastare potraživanja.

Naime, zastara u ovom slučaju nastupa tri godine nakon što je oštećena strana saznala za štetu i stranu koja je tu štetu počinila. S obzirom na to da je HAC za štetu saznao 27. decembra 2012. godine, a da je tužba podnesena 29. juna 2016. godine, zahtjev je odbijen. Dok se hrvatska strana uspjela nagoditi sa “Štrabagom“ plativši nešto više od milion KM, BiH je otišla na sud i izgubila. Arbitražni sud u Hagu donio je u septembru presudu u slučaju tužbe “Štrabaga“ protiv Bosne i Hercegovine, a u korist austrijske građevinske kompanije. Sve zajedno iznosi oko 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Iako je “Štrabag“ dobio posao gradnje mosta na Svilaju na konkursu 2011. godine, kompanija 2012. godine nije uvedena na teren kako bi započela prve zahvate. U tom trenutku nije bila osigurana sva potrebna dokumentacija, odnosno građevinske dozvole i saglasnosti.

Izvor: Blic