latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:08 ⇒ 14:23 | Autor: RTRS

Nikolić, Mao: Kinesko-srpski odnosi odličan primjer saradnje

Kinesko-srpski odnosi predstavljaju odličan primjer saradnje u okviru inicijative "16 plus jedan", ocijenili su predsjednik Nacionalnog savjeta Vlade Srbije za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i delegacija kineskog grada Nantong iz provincije Đangsu.
Tomislav Nikolić - Foto: TANЈUG
Tomislav NikolićFoto: TANЈUG

Na sastanku u Beogradu ocijenjeno je da Kina i Srbija nastavljaju da grade dobre odnose na svim nivoima, o čemu svjedoči i potpisivanje nekoliko sporazuma između dvije zemlje na nedavno održanom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, te da je Kina jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Mao Sjaoping, koji je predvodio delegaciju kineskog grada Nantong, istakao je značaj strateškog partnerstva, a današnji sastanak smatra potvrdom nastavka inicijative "Јedan pojas, jedan put", saopšteno je iz Nacionalnog savjeta.

- Želja nam je produbljivanje odnosa dvije države u oblasti infrastrukture, poljoprivrede, telekomunikacija, kulture, turizma, a posebno smo zainteresovani za unapređenje saradnje kineskih i srpskih gradova - naveo je Mao.

On je dodao da je želja da se mehanizam saradnje uspostavnjen na nivou dvije države primijeni i na lokalnom nivou, što bi omogućilo više zajedničkih projekata.

U saopštenju se navodi da će Nacionalni savjet nastaviti da pruža apsolutnu i nedvosmislenu podršku nastavku unapređenja ekonomskih odnosa dvije države, kao i saradnji kineskih provincija i lokalnih vlasti u Srbiji.

Izvor: SRNA