latinica  ћирилица
07/12/2017 |  14:17 | Autor: RTRS

Novaković: Saradnja otvara put ka repertoaru opere i baleta

Potpisivanje protokola o dugoročnoj saradnji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu važan je korak ka stvaranju uslova da u budućnosti banjalučki teatar u redovan repertoar uvrsti zahtjevne scenske forme, kao što je opera ili balet, rekao je Srni direktor Narodnog pozorišta Srpske Nenad Novaković.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Novaković je naveo da će protokol, čiji je cilj da pozorišta obezbijede recipročna gostovanja, omogućiti da u Narodnom pozorištu Srpske publika gleda operu, balet ili koncert filharmonije.

"Ove zahtjevne pozorišne forme mi, kao dramsko pozorište, nemamo. Ovim uvodimo ozbiljnu priču da dva nacionalna pozorišta sarađuju pravolinijski", rekao je Novaković.

On je istakao značaj podrške Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Ministarstva kulture i informisanja Srbije, čija je uloga posrednika veoma važna, jer dolazak opere u Banjaluku iziskuje velika sredstva.

"Dolazak opere u Banjaluku podrazumijeva i dolazak više od 120 izvođača. Samo njihov smještaj iziskuje sredstva koja mi ne možemo imati ni u primisli. Zato je od velikog značaja da ovakvi projekti imaju podršku institucija", rekao je Novaković.

On je napomenuo da će gostovanja velikih pozorišnih formi iz Beograda biti prilika da pozorište u Banjaluci, osim da publici ponudi da proširi vidike u umjetnosti, korak po korak krene da podiže nivo kulturne podloge.

"Na osnovu toga, mi treba da gradimo temelje nekog budućeg proširenja scenske ponude i taj proces koji je nezaustavljiv. Pretpostavke su već tu, samo je pitanje trenutka kada će se to desiti da Narodno pozorište, osim drame, ima i neke druge oblike scenskog izvođenja, kao što je opera ili balet", rekao je Novaković.

Time bi, dodao je on, Republika Srpska dobila na ozbiljnosti, a Narodno potzorište bilo ozbiljna nacionalna institucija.

Novaković je naveo da Narodno pozorište Srpske ima 26 "živih" predstava, koje svijetla obraza može predstaviti publici u Beogradu.

"To nam nije problem, ali jeste izazov, naročito glumcima da se pojave pred zahtjevnom i već profilisanom beogradskom publikom i pozorišnim kritičarima", rekao je on.

Osim toga, kaže Novaković, protokol predviđa i razmjenu reditelja, glumaca, te će omogućiti da se pomjere granice okvira i uvođenja novih stilova u pozorišnu umjetnost.

Novaković i upravnik Narodnog pozorišta iz Beograda Dejan Savić potpisali su juče u Banjaluci protokol o dugoročnoj saradnji ova dva pozorišta.

Izvor: SRNA