latinica  ћирилица
07/12/2017 |  16:32 ⇒ 18:51 | Autor: RTRS

Dom naroda- Komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana prema zakonu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas zaključak Zajedničke komisije za nadzorom nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH u kojem se navodi da je ova komisija odredila da zamjenik predsjedavajućeg Komisije Bariša Čolak privremeno, na 60 dana, popuni upražnjeno mjesto predsjedavajućeg Komisije.
Dom naroda PS BiH - Foto: RTRS
Dom naroda PS BiHFoto: RTRS

Uvojen je zaključak delegata iz reda srpskog naroda Dragutina Rodića /DNS/ da Dom naroda konstatuje da Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA nije konstituisana u skladu sa Zakonom o OBA, a da se članovi komisije kandiduju u skladu sa proporcionalnom zastupljenošću stranaka u Predstavničkom domu. Ovaj Rodićev zaključak biće dostavljen Predstavničkom domu na upoznavanje.

Predsjedavajući Komisije bio je poslanik opozicionog SNSD-a Nikola Špirić, a nakon što je smijenjen sa te funkcije ostavku na rad u Komisiji podnio je i njegov stranački kolega Sredoje Nović.

Predstavnički dom je nakon toga u Komisiju izabrao Borislava Bojića iz SDS-a. Zakon jasno propisuje da na čelu Komisije mora biti neko iz jedne od opozicionih stranaka.

Upravo je Nović u okviru diskusije o ovoj tački dnevnog reda rekao da je u jednom domu, aludirajući na Predstavnički dom, iz Komisije izbačen predstavnik najjače opozicione stranke, te da je time prekršen zakon.

- Da danas nije bilo opozicije nijedan od predloženih zakona ne bi bio usvojen - istakao je Nović.

Bariša Čolak /HDZ BiH/ rekao je na sjednici da je "očigledno da je ovdje došlo do određenih problema koji nisu vezani za Dom naroda nego za Predstavnički dom".

- Tamo je došlo do toga da nisu ispoštovane odredbe zakona koje govore o proporcionalnoj zastupljenosti, odnosno zastupljenosti stranaka prema svojoj snazi u ovoj komisiji - istakao je Čolak i dodao da je na Predstavničkom domu da "napravi što zakon traži da treba napraviti".

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Fahrudin Radončić rekao je da bi Srbin iz opozicije na nivou BiH trebalo da bude predsjednik Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije jer je Bošnjak direktor.

- Prema zakonu, predstavnik opozicije treba da bude predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom OBA, što trenutno nije tako - rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

Radončić tvrdi da je u OBA delikatna situacija, da se menadžment podijelio na nacionalnoj osnovi, da glavni inspektor ne može da radi svoj posao, a da sada ne postoji ni regularni parlamentarni nadzor nad radom OBA.

- Ta služba ima ozbiljne devijacije. Bavi se nezakonitim praćenjem ljudi, kompromitacijom, dijeljenjem nelegalnih i falsifikovanih dosijea i za potrebe samo jednog čovjeka ili jednog bračnog para - naglasio je Radončić.

Dom naroda usvojio je danas i Inicijativu Kluba delegata hrvatskog naroda da bude održana posebna tematska sjednica Doma o radu pravosudnih institucija BiH vezanih za procesuiranje ratnih zločina.

Sa dnevnog reda skinut je Izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila zbog neprisustva predlagača.

Nakon što su iscrpljene sve tačke današnjeg dnevnog reda okončana je sjednica Doma naroda.

Izvor: SRNA