latinica  ћирилица
08/12/2017 |  07:43 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Derventi

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić koja se tereti za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.
Suđenje Azri Bašić - Foto: RTRS
Suđenje Azri BašićFoto: RTRS

Bašićevu optužnica tereti da je kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ sama ili sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja zarobljenih srpskih civila u Derventi.

Na ročištu održanom 24. novembra, tužilac BiH Milanko Kajganić podnio je izmijenjenu optužnicu koja sadrži 15 tačaka i koja je, kako je rekao, precizirana u skladu sa izjavama oštećenih i izvedenim dokazima.

U izmijenjenoj optužnici navodi se da je Bašićeva 26. aprila 1992. godine pretukla Blagoja Đuraša, naredila Ostoji Šarčeviću i Radojici Gariću da ga podignu, prišla mu i zabola mu nož u vrat, rekavši prisutnim zatvorenicima: "Neka vam sada vojvoda lakše diše".

Bašićeva je optužena da je naredila Stanimiru Pijetloviću da četvoronoške hoda po staklu na podu, dok ga je ona jahala, tjerala zatvorene civile da sa poda, čizama vojnika i sa tijela ubijenog Đuraša ližu krv, a Čedu Prodića nogom jako udarila u genitalije.

Ona je civilu Radojici Gariću urezala krst na leđima, nakon čega je ranu posula solju i tjerala ga da jede so.

Prema optužnici, Bašićeva je snažne fizičke i psihičke bolove nanosila i Luki Patkoviću, kojem je prijetila da će ga osunetiti, pri tome mu psujući četničku majku. Nakon što ga je udarila u glavu tvrdim predmetom, on je pao na pod, te od optužene dobio udarac nogom u genitalije.

Izmijenjena optužnica tereti Bašićevu da je jahala Slobodana Јovića, nakon čega ga je nogom udarila u usta i izbila mu više zuba, dok je Iliji Ćuku na leđima i čelu urezala tri krsta i slovo "S".

Krst na čelu optužena je urezala i Čedi Mariću, te mu nožem nanijela posjekotine ispod vrata, dok je zbog jakih udaraca u glavu Momir Lazić pretrpio snažne fizičke i psihičke bolove.

Bašićeva je snažne fizičke i psihičke bolove, sa drugim vojnicima, nanosila i civilima Milovanu Adžiću, Bori Miodaniću i Zdravku Vidoviću, koje su udarali nogama, rukama, kundacima pušaka i palicama po svim dijelovima tijela.

Sretenu Јovanoviću je sa drugim vojnicima snažnim udarcima izbila zube iz gornje vilice i polomila nosnu kost, nakon čega ga je natjerala da pije benzin. Potom su mu ruke polivali benzinom i palili ih, te nožem zadali ubodnu ranu u debelo meso, od čega je izgubio svijest.

Bašićeva je nožem nanijela tri ubodne rane Neđi Blagojeviću, snažno ga odgurnula tako da je udario glavom od zid, a kada je pao na pod, jedan vojnik ga je udario nogom usljed čega je izgubio svijest, navodi se u optužnici.

Optužena je Miletu Kuzmanoviću naredila da guta so i jede jugoslovenske dinare, nakon čega ga je sa ostalim vojnicima udarala kundakom puške, nogama, metalnim palicama, nogarima od stolica, električnim kablovima i palicama.

Ona je prijetila da će mu odsjeći polni organ, udarala ga nožem po cijelom tijelu usljed čega je zadobio više posjekotina, a kliještima ili makazama za voće rasjekla lijevu ušnu školjku.

Posljednja tačka izmijenjene optužnice Bašićevu tereti da je 2. maja 1992. godine u mjestu Polje, sama ili zajedno sa drugim nepoznatim pripadnicima Hrvatske vojske ili HVO-a, tukla srpske zatvorenike Boru i Petra Markovića i prijetila im da će ih zaklati.

Tužilaštvo BiH tereti Azru Bašić da je počinila ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima.

Branilac Azre Bašić, Binasa Abaspahić, o izmijenjenoj optužnici izjasniće se na sutrašnjem ročištu koje je zakazano za 9.00 časova.

Izvor: SRNA