latinica  ћирилица
08/12/2017 |  10:45 ⇒ 13:56 | Autor: RTRS

Više od 100 povrijeđenih Palestinaca na protestima

Više od 100 Palestinaca povrijeđeno je danas u sukobima sa izraelskim snagama u Јerusalimu, na Zapadnoj obali i u Gazi, izjavio je portparol Crvenog polumjeseca Erab Fukaha."Imamo 95 povrijeđenih na Zapadnoj obali i u Јerusalimu, a 15 u Gazi", rekao je Fukaha "Sputnjiku".
Sukobi u Јerusalemu - Foto: BBC
Sukobi u ЈerusalemuFoto: BBC

Hiljade Palestinaca protestuju tokom "dana bijesa" povodom odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela.

Demonstracije se održavaju u mnogim muslimanskim zemljama tokom redovne molitve petkom, a učesnici izražavaju solidarnost sa Palestincima.

Vjernici su po izlasku iz džamije Al Aksa u Јerusalimu krenuli prema kapijama Starog grada i uzvikivali "Јerusalim je naš, Јerusalim je naš glavni grad" i "Ne trebaju nam prazne riječi, potrebne su nam kamenice i kalašnjikovi".

Potom su se dogodili okršaji između demonstranata i policije, prenio je Rojters.

U Hebronu i Vitlejemu desetine Palestinaca bacale su kamenje na izraelske vojnike, koji su uzvratili suzavcem.

U Gazi je poziv na demonstracije upućen sa zvučnika na džamiji, a desetine mlađih lica zapalila su gume na glavnim ulcama ove enklave, koja je pod kontrolom islamističkog pokreta "Hamas". Stotine ljudi krenule su prema granici sa Izraelom.

U jučerašnjim okršajima povrijeđen je 31 Palestinac, a nije bilo izvještaja o poginulima.

"Hamas" je pozvao na pokretanje novog ustanka povodom Trampove odluke.

Izvor: SRNA