latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:24 ⇒ 11:41 | Autor: RTRS

Mitrović: Preseljenje laboratorije nekorektan potez

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović smatra da preseljenje DNK laboratorije iz BiH u Holandiju predstavlja nekorektan potez Međunarodne komisija za nestala lica /ICMP/ u situaciji kada u BiH još postoji veliki broj neidentifikovanih posmrtnih ostataka nestalih lica.
Nedeljko Mitrović - Foto: RTRS
Nedeljko MitrovićFoto: RTRS

"Preseljenjem DNK laboratorije ICMP-a u Hag nastaće veliki zastoj u identifikacijama u narednih pola godine, sve dok se ne uspostavi novi sistem rada u tom procesu", rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da u ovoj situaciji Savjet ministara, kao drugi suosnivač Instituta za nestala lica BiH, ima najveću odgovornost da se ubrza proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka nestalih lica u BiH.

"Јedino rješenje jeste da Savjet ministara BiH donese odluku da entitetski zavodi za sudsku medicinu i okružna tužilaštva dobiju mandat da vrše identifikacije i da za taj posao obezbijede finansijska sredstva koja je do sada prikupljao ICMP na račun BiH", dodao je Mitrović.

ICMP prenijela je iz BiH u Holandiju mnoge od svojih ključnih funkcija, uključujući i DNK laboratoriju.

Izvor: SRNA