latinica  ћирилица
08/12/2017 |  11:37 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Ćeranić: Islamska država i sada, kada je zvanično više nema, postoji...

Sada, kada definitivno tzv. Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) više ne postoji u fizičkom obliku, ono što zanima i dobrim dijelom brine analitičare bezbjednosnih prilika u regionu (i ne samo njih) jeste "šta će dalje biti", odnosno koje će reperkusije njen nestanak izazvati.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

Istina, od stvaranja ove para-države ona nije imala definisan ni oblik ni veličinu, više je ličila na obavještajnu službu, iako naziv koji joj najviše pristaje glasi: teroristička organizacija. Njene vojne formacije nisu bili ni korpusi ni divizije već specijalne jedinice, timovi koji su se lako kretali, brzo dejstvovali i bili začuđujuće informisani. Pokreti protivničkih trupa, čak i planovi i namjere onih koji su se sa Islamskom državom sukobljavali, bili su lako dostupni komandantima njenih vojnih jedinica. Nesporno, ono što je najviše interesovalo njeno vođstvo bili su podaci o kretanju novca, informacije o bankama u kojima je novac deponovan, te su i pljačke koje su timovi Islamske države organizovali bile vrhunski izvedene.

Po unutrašnjem uređenju Islamska država podsjećala je na strukturu Otomanske imperije: imala je centralnu vlast i vilajete (oblasti) kao dijelove. Vilajeti su se, opet, sastojali od više distrikta (sektora). Otomanska imperija umjesto naziva „distrikt“, koristila je izraz "sandžak".

U funkcionalnom smislu, stvari su se odvijale tako da centralna vlast proglasi operaciju i izda naredbu za napad, pri čemu je kontrola operacije centralizovana, ali je u taktičkom smislu prisutna decentralizacija. Naime, izvršioci (vilajeti) određivali su datum i način napada. U strukturalnom smislu, centralnu upravu činili su divani (divan – uprava, ministarstvo). Divanom upravlja vezir (ministar). Postojao je vojni divan, divan za finansije, divan za vjerske poslove, poreze, milostinju, carinu, i donacije. U vojnim operacijama, pored vojnog divana, učestvovala je i šura (vojni savjet).

Јedan vojni savjet bio je za Irak, drugi za Siriju, treći za Libiju.

Autor: dekan Fakulteta beubjensonih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić