latinica  ћирилица
08/12/2017 |  12:52 | Autor: RTRS

Cilj zakona o Pravobranilaštvu - zaštita imovinskih prava

Cilj Prijedloga zakona o Pravobranilaštvu Republike Srpske jeste obezbjeđenje efikasnog mehanizma ostvarivanja i zaštite imovinskih prava i interesa Srpske, jedinica lokalne samouprave i ostalih subjekata koje Pravobranilaštvo zastupa.
Pravobranilaštvo Republike Srpske - Foto: Screenshot
Pravobranilaštvo Republike SrpskeFoto: Screenshot

"Cilj zakona je i uspostavljanje organizovanog, funkcionalnog, profesionalnog, odgovornog i samostalnog Pravobranilaštva. Zakonom se uređuje organizacija, nadležnost, djelokrug poslova i način rada Pravobranilaštva Srpske", navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj posebnoj sjednici.

U obrazloženju se ističe da se zakonom uređuju izbor, prava, obaveze i odgovornost pravobranioca Republike Srpske i njegovog zamjenika.

"Definisana je i mogućnost da izuzetno, radi zaštite imovinsko-pravnih interesa Republike Srpske, Vlada Srpske Pravobranilaštvu može dati posebnu punomoć za zastupanje u sudovima, arbitražama, organima uprave i drugim nadležnim organima javnih preduzeća čiji je osnivač ili većinski vlasnik Republika Srpska, pod uslovom da nije riječ o sporu sa subjektima sa suprotnim interesom", pojašnjava se u obrazloženju.

Zakonskim rješenjem se reguliše pitanje organizacije Pravobranilaštva koje se uređuje pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i utvrđuju osnovne i unutrašnje organizacione jedinice, radna mjesta, potreban broj izvršilaca i opšti i posebni uslovi za navedena radna mjesta.

Posebna sjedenica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 12. decembra.

Izvor: Srna