latinica  ћирилица
08/12/2017 |  13:44 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Krajišnik: Vlada Srpske ispoštovala fiskalna pravila (VIDEO)

Predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske Milenko Krajišnik izjavio je da je Vlada Srpske u Prijedlogu budžeta za 2018. godinu ispoštovala opšta i posebna fiskalna pravila predviđena Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, odnosno pravilo o deficitu i pravilo o dugu.
Banjaluka - Cvijanović sa članovima Fiskalnog savjeta Republike Srpske - Foto: SRNA
Banjaluka - Cvijanović sa članovima Fiskalnog savjeta Republike SrpskeFoto: SRNA

Krajišnik je naglasio da pravilo o deficitu nalaže da deficit ne smije biti veći od 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, te da je konsolidovani deficit budžeta Republike, opština, gradova i fondova socijalne sigurnosti za 2016. godinu, na nivou 1,1 BDP-a.

"Pravilo o dugu nalaže da javni dug ne smije biti veći od 50 odsto BDP-a, a prema izvještaju o javnom dugu Republike Srpske, koji je usvojila Narodna skupština, taj nivo je 45,1 odsto BDP-a", rekao je Krajišnik nakon današnje sjednice Fiskalnog savjeta.

Prema njegovim riječima, projekcije prihoda koje obezbjeđuju fiskalni cilj koji je kvantifikovan u vidu fiskalnog suficita planiranog u iznosu od 125 miliona KM, mogu se ocijeniti kao realne ili u nekom dijelu kao konzervativno realne, jer su znatno ispod ili u korelaciji sa glavnim makroekonomskim indikatorima, odnosno kretanjima ekonomskog razvoja Republike Srpske.

"Ono što obezbjeđuje takav suficit je kontrola na rashodnoj strani. Struktura rashodne strane budžeta 2018. godine se ne razlikuje bitno od budžeta za prethodnu godinu, a taj suficit je Vlada očito namijenila da iz njega pokrije veliko dospijeće otplate kredita u 2018. godini, koje je znatno veće nego u prethodnim godinama", naveo je Krajišnik.

On je dodao da je prioritet Vlade bio "da se umiri zaduženje Republike Srpske" ili da se ono drži pod kontrolom, kao i da se javni dug smanjuje u budućnosti.

"Planirani suficit je ambiciozan i ima svoje rizike ostvarenja, koji uglavnom leže u neophodnoj oštroj kontroli rashoda koji se dešavaju u javnim finansijama, a izvan su budžeta u užem smislu riječi", dodao je Krajišnik.

On je naveo da se to odnosi na rashode preko vlastitih računa budžetskih korisnika, preko računa posebnih namjena ili računa posebnih projekata.

"Dešavalo se u prošlosti, pa i 2016. godini, da je deficit u budžetu upravo nastao na tom dijelu javnih finansija koje idu preko trezora", napomenuo je Krajišnik.

Krajišnik je naveo i da je Prijedlog budžeta za 2018. godinu urađen u skladu sa pravilima i procedurama koje se odnose na dostavljanje izjava o fiskalnoj odgovornosti.

"To do sada nismo imali i to je jedan ozbiljan iskorak u popravljanju fiskalne discipline. Svi budžetski korisnici su dostavili te izjave, jer bez takvih izjava rasprava o Prijedlogu budžeta u Narodnoj skupštini bi, uslovno rečeno, bila nezakonita", naglasio je Krajišnik.

Govoreći o Prijedlogu programa ekonomskih reformi za period od 2018. do 2020. godine, Krajišnik je naveo da su definisani prioriteti kredibilno postavljeni, ali je potrebno napraviti akcione planove za praćenje realizacije tih ciljeva.

Članovi Fiskalnog savjeta su, nakon današnje sjednice, o Prijedlogu budžeta za 2018. godinu i Prijedlogu programa ekonomskih reformi razgovarali i sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade Anton Kasipović i ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Izvor: RTRS/SRNA