latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:20 | Autor: RTRS

Vučić: Odnosi sa Moskvom prioritet u svim oblastima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da ruski narod treba da zna da zvaničnom Beogradu nije uvijek lako, ali da je Srbija jedina zemlja, među onima koje teže članstvu u EU, koja nikada nije glasala protiv Rusije i koja joj nikada neće uvesti sankcije.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Vučić je, uoči predstojeće posjete Moskvi, istakao da je saradnja sa Rusijom prioritet Srbije i da Beograd smatra Rusiju partnerom u oblasti politike, ekonomije i svih drugih.

On je naveo da Srbija nije uvela sankcije Rusiji i da to neće učiniti, dodajući da nijedan pritisak ne može da natjera Beograd da promijeni ovu poziciju.

Vučić je za rusku agenciju Tass rekao da se Beograd suočava sa ozbiljnim pritiskom zbog svojih dobrih odnosa sa Moskvom.

"Ponekad kad učestvujete na nekim sastancima na Zapadu, o vezama između Rusije i Srbije, od dva sata razgovara se sat i 45 minuta", naveo je Vučić.

On kaže da je za razvoj srpsko-ruskih odnosa uvijek više zaslužan ruski predsjednik Vladimir Putin nego Srbi.

"Ljudi u Srbiji poštuju i vole Rusiju, ali mi smo mala zemlja i samo zahvaljujući Putinovom liderstvu, pažnja se obraća na Srbiju. Ako se setimo prethodnika Vladimira Putina, Srbija jedva da je postojala za njih, pošto su Јeljcinovi sastanci sa predsednikom /Slobodanom/ Miloševićem bili veoma retki", naveo je on.

Vučić je rekao da Putin nije značajan samo za ruski narod, već tokom svog mandata brine i pokazuje pažnju i srpskom narodu, na čemu su mu Srbi zahvalni, prenijeli su beogradski mediji.

"Za Srbe je sastanak sa liderom bratske Rusije uvek izuzetno važan događaj. Nadam se da ću na našem sastanku razgovarati o globalnim pitanjima i da ću još jednom zahvaliti Ruskoj Federaciji na njenoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije. To nisu prazne reči, već istinska zahvalnost", dodao je Vučić.

Agencija Tass navodi da će Vučić od 18. do 20. decembra boraviti u posjeti Moskvi tokom koje će, kako se očekuje, razgovarati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom o brojnim bilateralnim i svjetskim pitanjima.

Izvor: SRNA