latinica  ћирилица
08/12/2017 |  15:31 | Autor: RTRS

Trivić: Budžet potrošački, a ne razvojni

Predsjednik Ekonomskog savjeta PDP-a Јelena Trivić smatra da je prijedlog budžeta Republike Srpske za 2018. godinu isključivo potrošački, a ne razvojni.
Јelena Trivić - Foto: RTRS
Јelena TrivićFoto: RTRS

- Zahtjevi poslovne zajednice nisu ispunjeni i predloženi budžet je isključivo potrošački - izjavila je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je rekla da Republika Srpska ove godine izdvaja 103 miliona KM samo za servis kamata na ranije uzete kredite i ako se tome doda 755 miliona KM koji će se izdvojiti za isplatu glavnice to je ukupno 858 miliona KM koliko će Srpska iz budžeta izdvojiti za servis duga u idućoj godini.

- Ako se tome doda 715 miliona KM koje će otići na plate u javnom sektoru, onda se može zaključiti da 90 odsto izvornih budžetskih prihoda izdavajamo samo za dug i samo za plate. Pitam se onda, šta je u tom budžetu razvojno kao što neki tvrde - istakla je Trivićeva.

Ona je rekla da su u budžetu za iduću godinu podsticaji za poljoprivredu ostali na ovogodišnjem iznosu od 60 miliona KM, tvrdeći da se krši Zakon o podsticajima u poljoprivredi gdje stoji da šest odsto izvornih prihoda budžeta treba da se izdvaja za poljoprivredu, a to bi značilo da se za poljoprivredu godišnje izdvaja 110 miliona KM.

Ona je predložila da se ta zakonska odredba ukine ili Vlada poveća iznos za poljoprivredu.

Govoreći o prijedlogu Zakona o zaduženju, dugu i garancijama, Trivićeva je rekla da je stav PDP-a da predložena izmjena nije dobra, jer se derogira nadležnost Narodne skupštine Republike Srpske nad izdavanjem garancije i prenosi se na Vladu Republike Srpske.

- To će praktično smanjiti transparentnost izdavanja garancija. Parlament Srpske će samo donositi odluku o visini garancija godišnje, dok će za svaku pojedinačno izdatu garanciju odluku donositi Vlada - kaže Trivićeva.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog budžeta i prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2018-2020. godina zakazana je za utorak, 12. decembra.

Izvor: SRNA