latinica  ћирилица
08/12/2017 |  17:12 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Nema uslova za zatvaranje OHR-a, Rusija nije podržala kominike

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko rekao je danas da u BiH nema potrebnog napretka da bi OHR bio zatvoren i istakao da tekst kominikea sa sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH nije podržao predstavnik Rusije.
Sjednica PIK-a (Arhiv) - Foto: SRNA
Sjednica PIK-a (Arhiv)Foto: SRNA

- Rusi nisu potpisali kompletan kominike. Imali smo neku formulaciju u vezi sa NATO. Formulacija je bila da NATO države i Јapan podržavaju Mapu puta. To je njima smetalo - pojasnio je Incko na konferenciji za novinare nakon sjednice UO PIK-a.

Prema njegovim riječima, ovakav stav Rusije ne umanjuje njenu ulogu u UO PIK-a.

- Rusija je dala punu podršku rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN za produženje mandata Eufora i OHR-a - rekao je Incko.

On je naveo da u BiH i dalje u nekim oblastima postoje podjele i neslaganja koja su sve dublja, a politički akteri nisu našli način da se usmjere ka pristupu koji bi vodio konsenzusu, zbog čega je došlo do zastoja i usporavanja proseca reformi.

- U nekim slučajevima reforme su potpuno stale. Politički direktori su identifikovali prioritete koji su urgentni, ali i zatražili od organa vlasti BiH da preduzmu što mogu kako bi se napredovalo dalje - naglasio je Incko.

Prema njegovim riječima, na sjednici PIK-a konstatovano je da ima veoma malo zajedničkih stavova i dijaloga u Predsjedništvu BiH i izražena nada da će iduće godine možda biti malo više dijaloga i zajedničkih stavova.

Incko je izrazio nadu da će u narednim sedmicama i mjesecima biti usvojen zakon o akcizama koji je potreban zbog dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Nadamo se da će doći i do napretka u popunjavanju upitnika Evropske komisije. Oko 500 najtežih pitanja ostavljeno je za kasnije - rekao je Incko.

On je naveo da su članovi PIK-a insistirali na izmjenama Izbornog zakona u BiH, kao i da izbori moraju da budu održani.

- OHR neće reagovati u izbornom zakonodavstvu. Mi želimo domaća rješenja. Sada je najvažnije da bude riješen izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH da ne bi došlo do "mostarizacije" u FBiH i BiH - istakao je Incko.

On je potvrdio da su eksperti iz OHR-a spremni da pomognu da bude pronađeno neko rješenje za Dom naroda u Parlamentu FBiH.

Incko je ocijenio kao skandalozno to što odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti Srba u nekim kantonima nije sprovedena već 15 godina.

- Nastavljeni su negativni trendovi i mnogi su izrazili žaljenje zbog retorike koja vodi podjelama, a koju čujemo od političara u BiH. U FBiH nema zajedničke politike i dogovora o nekim ciljevima, što pokazuje da je predizborna kampanja već počela - rekao je Incko.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o presudama Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne i generalu Ratku Mladiću, a konstatovano je da u BiH problem nisu samo dvije škole pod jednim krovom nego da postoje i dva suda pod jednim krovom.

- To je Sud BiH - pojasnio je Incko.

Prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH Denis Hern rekao je da je u tekstu kominikea bilo nekoliko pitanja o kojima nije bilo saglasnosti sa ruskim predstavnicima, ali da se, što se tiče detaljnog odgovora, treba obratiti ruskoj delegaciji.

Hern je istakao da su članovi PIK-a zainteresovani da izbori u BiH budu održani, a izborni rezultati sprovedeni, te da je zbog toga potrebno da bude dogovorena izborna reforma.

- Ovo je težak zadatak za političke snage u BiH, ali nije nemoguć. Organi vlasti imaju dovoljno vremena da preduzmu nepohodne korake da omoguće da se cijeli poroces odvija bez ikakvih kašnjenja - smatra Hern.

On kaže da će političke stranke imati dovoljno vremena da vode predizbornu kampanju, ali da je do tada veoma važno da se nastavi raditi na reformama.

- Predsjedništvo BiH i visokorangirani političari u svim organima vlasti moraju da pokažu liderstvo i da preduzmu odgovarajuće aktivnosti kako bi se nastavilo sa reformama. Ne bi trebalo da budu preduzimane jednostrane aktivnosti, nego se treba raditi na principu dijaloga i kompromisa između tri konstitutivna naroda - poručio je Hern.

Prema njegovim riječima, UO je pozvao predstavnike vlasti u BiH da ojačaju regionalnu saradnju i da omoguće napredak BiH ka EU integracijama.

- Razgovarali smo i o borbi pritiv korupcije i organizovanog kriminala. Organi vlasti moraju učiniti daleko više da bi bili procesuirani slučajevi korupcije u većoj mjeri - kaže Hern.

On je dodao da je na današnjem sastanku konstatovano i da vlasti u BiH treba da nađu dugoročna rješenja za probleme u obrazovanju.

Hern je rekao da je jasno da se BiH nalazi pred brojnim izazovima i da je poruka PIK-a da politički lideri moraju preuzeti odgovornost i zajednički djelovati kako bi došli do rezultata koji će koristiti građanima, da moraju imati viziju i hrabrost, te biti spremni na kompromis.

"BiH nije zajednica država"

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH saopštili su, povodom navoda iz zaključka Narodne skupštne Republike Srpske od 7. novembra, da BiH nije zajednica država i da je Republika Srpska sastavni entitet BiH, a ne država sama po sebi.

U kominikeu, čiji tekst, kako je rekao visoki predstavnik Valentin Incko, nije podržao predstavnik Rusije, navodi se da, u skladu sa Opštim okvirnim sporazumom za mir, suverenitet i državnost počivaju na državi BiH.

Upravni odbor PIK-a je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

"Јoš jednom je potvrđeno opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta", navodi se u kominikeu.

Upravni odbor PIK podsjeća da spoljna politika i zahtjevi za članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama spadaju u isključivu nadležnost institucija BiH.

"NATO članice PIK-a i Јapan pozivaju vlasti da sprovedu Reviziju odbrane BiH, donesenu u decembru 2016. godine, da modernizuju institucije i potencijale BiH iz domena odbrane, te da izvrše uknjiženje perspektivne vojne imovine u oba entiteta. Vlasti Republike Srpske moraju da ispoštuju obavezujuće odluke sudova BiH u predmetu koji se odnosi na lokaciju perspektivne imovine u Han Pijesku /Veliki Žep/", navodi se u komunikeu.

U kominikeu se izražava zabrinutost zbog stalne retorike podjela koja se čuje od političara u BiH.

"Izjave o otcjepljenju entiteta, priča o hipotetičkim ratnim scenarijima ili negiranje presuda Haškog tribunalu su neprihvatljive i stvaraju klimu koja ugrožava međuetnički dijalog i pomirenje, kao i svaki napredak u poboljšanju života građana BiH", navodi se u kominikeu PIK-a.

Upravni odbor PIK-a poziva na pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju i suzdržavanje od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, istorijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola, te daje podršku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji će naslijediti Haški tribunal.

Naglašeno je da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da je potrebna puna implementacija programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a.

U komunikeu se sve strane podsjećaju na obavezu da u potpunosti poštuju Dejtonski mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

PIK podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju sprovoditi.

Upravni odbor PIK-a je još jednom potvrdio punu podršku visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i sprovođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN.

Politički direktori Upravnog odbora PIK-a sastali su se danas i sa članovima Predsjedništva BiH sa kojima su razgovarali o političkoj situaciji u BiH i prioritetima koalicije do kraja ovog mandata, kao i sa pravosudnim organima BiH.

Upravni odbor PIK-a izrazio je žaljenje zbog nedostatka napretka u BiH, propuštenih prilika i gubitka značajnih sredstava u posljednjih šest mjeseci, koji su rezultat političkih sukoba i činjenice da vlasti izbjegavaju odgovornost.

"To se odnosi na institucije na nivou BiH, koje nisu u stanju da donesu ključne zakone i da sprovedu reforme od suštinske važnosti za socijalni i ekonomski napredak, kao i uslove iz programa `pet plus dva`", navodi se u komunikeu.

Upravni odbor PIK-a izrazio je žaljenje što Federacija BiH nije donijela i sprovela zakone, uključujući i one o prioritetima entitetske vlade iz Reformske agende.

PIK daje dodatni podsticaj za iznalaženje rješenja pitanja Kluba poslanika iz reda srpskog naroda u Domu naroda Federacije BiH, te realizaciju preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ i Grupe država protiv korupcije /GREKO/, čiji je cilj unapređenje izbornog procesa.

Kada je riječ o izazovima u predstojećem periodu, Upravni odbor PIK-a je pozvao nadležne organe u BiH da ostvare rezultate u vezi sa sljedećim hitnim prioritetima.

Riječ je o preduzimanju koraka da se poboljša ukupna atmosfera u BiH, da se iskoristi vrijeme do izbora da se pažnja ponovo usmjeri ka pitanjima koja su važna za građane BiH, uz suzdržavanje od jednostranih poteza i strogo poštivanje osnovnih principa kompromisa, dijaloga i konsenzusa između tri konstitutivna naroda u donošenju odluka, što bi trebalo da doprinese političkoj stabilnosti i stvaranju prilika za ekonomski razvoj.

PIK traži da se u BiH što prije ispune preostali uslovi iz aranžmana sa MMF-om za produženo finansiranje, da se unaprijedi mehanizam za koordinaciju donacija i da se preuzme više odgovornosti u procesu ekonomskog i socijalnog razvoja.

Upravni odbor PIK-a podržava napore za usklađivanje izbornog sistema sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Upravni odbor PIK-a poziva relevantne političke lidere da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH za Mostar, te na taj način omoguće održavanje izbora u ovom gradu koji, kako se navodi, mora ostati jedinstvena, multietnička jedinica lokalne samouprave uz određen nivo lokalnih nadležnosti/uprave ispod nivoa gradske uprave.

PIK upućuje i na uzdržavanje od bilo kakvih postupanja kojima se dalje politizuje obrazovanje u BiH i otežava pomirenje, uključujući i povrede Kriterijuma za nazive i simbole škola, pri čemu je najskoriji primjer bila škola "Mustafa Busuladžić" u Kantonu Sarajevo, za čije rješavanje su se vlasti obavezale.

Polititčki direktori PIK-a smatraju da treba nastaviti sa jačanjem regionalne saradnje u različitim oblicima, s ciljem doprinošenja održivom pomirenju, poboljšanom uzajamnom razumijevanju, promociji novih mogućnosti za ekonomski razvoj i proširenu kulturnu povezanost.

Naredna sjednica Upravnog odbora PIK-a trebalo bi da bude održana u Sarajevu u junu naredne godine.

Izvor: SRNA