latinica  ћирилица
08/12/2017 |  19:22 ⇒ 09/12/2017 | 12:36 | Autor: RTRS

Bez dogovora o najnižoj plati u Republici Srpskoj (VIDEO)

Ekonomsko-socijalni savjet Srpske ni danas nije postigao dogovor o iznosu najniže plate za narednu godinu. Ipak, načinjen je iskorak. Razgovarano je o iznosima koji su se pomjerili u odnosu na prethodne sjednice, kaže predsjednica Savjeta Ranka Mišić. Sindikat ostaje pri stavu da najniža plata bude 50 odsto prosječne-418 maraka. Poslodavci ne pristaju na više od 405.
Ekonomsko-socijalni savjet - Foto: RTRS
Ekonomsko-socijalni savjetFoto: RTRS

Najnižu platu od 395 KM u Srpskoj prima između 16 i 18 hiljada radnika. Povećanje u visini jedne vreće brašna neće ugroziti realni sektor, poručuje Ranka Mišić.

"Ovo je posljednja šansa da se na dnevni red stavi povećanje plata radnika u Srpskoj. Već iduće godine bojim se da poslovna zajednica neće imati radnu snagu koja će moći nositi proizvodni proces", rekla je Ranka Mišić, predsjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Srpske.

Platama se neće zaustaviti odlazak radnika, poručuju poslodavci. Treba, kažu, urediti politički ambijent, jer iz njega proističe i privredni. Najniža plata je ekonomska kategorija, koju određuje tržište i to ne bi trebalo da bude predmet rasprave, tvrdi prvi čovjek Unije poslodavaca.

"Ekonomsko pravilo je da je najniža plata 35 do 45 odsto od prosječne plate. Mi sad imamo više od 45 odsto, ako ovako nastavimo, budemo li bili isključivi, teško ćemo doći do dogovora. Mi smo spremni, znamo da treba da bude povećanje, povećaćemo je, ali imaju neke mjere preko kojih ne možemo", naglašava Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

A to je 405 KM i iznad je rasta prošlogodišnje prosječne plate, tvrdi Škrebić. Iz Vlade poruka da će biti povećanja u odnosu na prošlu godinu.

"Maksimalno opredjeljenje Vlade u svim dosadašnjim aktivnostima je da da slobodu svojim partnerima da na bazi argumenata pokušamo doći do zajedničkog rješenja", ističe Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Razgovori bi trebalo da budu završeni između 18. i 22. decembra. Ako se to ne desi, odluku o najnižoj plati donijeće Vlada Srpske.