latinica  ћирилица
08/12/2017 |  20:34 ⇒ 09/12/2017 | 12:35 | Autor: RTRS

Ko raspiruje nacionalnu mržnju u Republici Srpskoj? (VIDEO)

Ko raspiruje nacionalnu mržnju u Republici Srpskoj, pita ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač potpredsjednika Srpske Ramiza Salkića, u pismu koje posjeduje RTRS.
Lukač uputio otvoreno pismo Salkiću - Foto: RTRS
Lukač uputio otvoreno pismo SalkićuFoto: RTRS

Nakon što je Salkić MUP Srpske, i ministra lično, optužio za nebrigu o bošnjačkim povratnicima i o svemu se požalio međunarodnoj zajednici, tražeći njihovu intervernciju, ministar Lukač ga podsjeća da je MUP ozbiljna institucija, u službi svih građana. Najbolji primjer je rasvjetljavanje navodnih napada na povratnike u opštini Rogatica.

Dok MUP ne ostavlja prostor za međunacionalne tenzije, Ramiz Salkić svojim izjavama radi suprotno. Na to ga, u pismo koje je u posjedu RTRS-a upozorava ministar Dragan Lukač. Dodaje, opasne poruke koje ovih dana plasira javnosti u službi su raspirivanja međuetničke i vjerske netrpeljivosti. Lukač Salkića upozorava da svojim nepromišljenim i ishitrenim činom poziva na urušavanje Ustava i zakona Republike Srpske i BiH.

"Pozivanjem OHR-a i ostalih međunarodnih organizacija, te Upravnog odbora za implementaciju mira u BiH da 'prenesu pitanje javne sigurnosti građana sa entiteta na nivo BiH' direktno urušavate ustavni poredak ove zemlje. Pozivate predsjednicu i članove Vlade Republike Srpske, predsjednika i druge funkcionere iz reda srpskog naroda da u svome djelovanju smire nacionalne strasti, za dobrobit mira i stabilnosti, a upravo ih Vi raspirujete svojim riječima i ishitrenim reakcijama", navodi Lukač u pismu.

Predsjednik Srpske, Vlada i PIK adrese su na koje je Lukač uputio otvoreno pismo u kojem izražava žaljenje što Salkić kao potpredsjednik Srpske, svojim ponašanjem i istupima ne doprinosi boljem suživotu i toleranciji u BiH, već naprotiv, uznemirava građane obje nacionalnosti. Ministar u pismu navodi da su njegova i vrata MUP-a za bošnjačke predstavnike uvijek otvorena.

"Nažalost, Vi lično ste ih zatvorili onog trenutka kada ste 783 poginula i nestala pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, kojima smo povodom Dana Policije u aprilu mjesecu ove godine podigli centralni spomenik u Banjaluci, bez ikakvog povoda i razloga, nazvali ratnim zločincima, čime ste sebi uzeli za pravo da utužujete i presuđujete iako su mnogi od njih bili žrtve", navodi ministar.

Ramiz Salkić ministrovo pismo još nije pročitao, pa je tako ostao i bez odgovora i o slučaju bošnjačkog povratnika Ermina Pavice iz Rogatice, koji je sam sebi pisao prijeteće poruke i palio automobile. A upravo je Salkiću navodni napad na bošnjačke povratnike bio povodom za teške optužbe na rad pripadnika MUP-a i apel međunarodnoj zajednici.

- Kad budem pogledao i pročitao pismo dobićete pisani odgovor onako kako je ministar meni poslao, a dobro bi bilo da on radi svoj posao - rekao je Salkić.

A kako MUP radi, pokazao je na primjeru Rogatice. Za sedam dana rasvijetljena su tri slučaja u koje je Salkić upirao prst. Trovanje stoke i uništavanje vlastite i tuđe imovine. Policija je utvrdila a Ermin Pavica, bošnjački povratnik priznao, da je sam sebi slao prijeteće poruke, zapalio automobil - svoj, ali i komšijin. 

- Policijski pripadnici Policijske stanice Rogatica podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu porotiv E.P. pod sumnjom da je počinio krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari - navela je Vesna Stokanović, portparolka PU Istočno Sarajevo.

Ministar Lukač uvjerava da će MUP Srpske i dalje profesionalno raditi i biti spreman na sve bezbjednosne izazove. Sve sa jednim ciljem - zaštita ustavnog poretka, građana i njihove imovine na teritoriji Republike Srpske.