latinica  ћирилица
09/12/2017 |  10:44 ⇒ 11:01 | Autor: RTRS

Uspostavljanje registra zaposlenih

Prijedlogom zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske uspostavlja se registar čime se stvaraju uslovi za preciznije i efektivnije praćenje broja zaposlenih.
Radnici u zdravstvu - Foto: RTRS
Radnici u zdravstvuFoto: RTRS

Cilj je efikasnija državna uprava i kontrola korištenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih, ističe se u ovom dokumentu.

Ovim zakonom, koji je novina u pravnom sistemu Republike Srpske, uspostavlja se registar zaposlenih i taksativno navode korisnici tih sredstava.

Prijedlogom zakona se propisuje način vođenja registra, te zaštita i dostupnost podataka.

Ovo bi trebalo da doprinese unapređivanju ukupnog ambijenta u Republici Srpskoj, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona.

Programom ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017–2019. godina predviđeno je da se u naredom periodu uz pomoć Svjetske banke uspostavi registar zaposlenih u javnom sektoru, koji će biti osnov za operacionalizaciju strateških planova u javnom sektoru.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatran i Prijedlog zakona o registru zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava Republike Srpske, zakazana je za utorak, 12. decembra.

Izvor: SRNA