latinica  ћирилица
09/12/2017 |  11:14 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

Semberski poljoprivrednici spremni za tržišnu utakmicu (VIDEO)

Semberski poljoprivrednici spremni su za tržišnu utakmicu sa konkurencijom.
Poljoprivredna proizvodnja - Foto: RTRS
Poljoprivredna proizvodnjaFoto: RTRS

Unapređuju poljoprivrednu proizvodnju, uvode moderne tehnologije kako bi bili što produktivniji.

Podsticaji resornog ministarstva su im dragocjeni, a nadaju se da će u narednom periodu biti omogućena koncesija državnog zemljišta, spriječen prekomjerni uvoz, osnaženo zadrugarstvo i uvedeni klasteri radi veće konkurentnosti na tržištu.

Podsticajne mjere dale su rezultate - mala poljoprivredna gazdinstva prerasla su u komercijalna.

Stabilna su i samoodrživa. Među njima je i porodica Arsenović koja se bavi povrtarstvom, ratarstvom i stočarstvom. Podsticaji su im,kažu, vjetar u leđa.

Arsenovići obrađuju 350 dunuma zemljišta, a pošto planiraju da proširuju stočni fond, povećaju broj muznih grla i junadi za tov i priplod, potrebno im je još 500 dunuma.

Do zemlje, međutim, nije lako doći. Zakup je nesiguran pa nestrpljivo očekuju raspodjelu državnog zemljišta.

Poljoprivrednici razmišljaju i o uštedama, pa bi im dobro došla elektrifikacija oranica.

Ovog ljeta potrošili su 2.000 litara goriva za navodnjavanje.

Kada bi pumpe za zalivanje pokretali električnom energijom smanjili bi troškove

- Ove godine smo navodnjavali oko sedam hektara, a sami ste vidjeli kakva je godina bila sušna, dodaje Јovan.

Arsenovići su za svoju robu našli kupce, a višak prodaju na pijaci. Mogli bi, kažu, da ispune zahtjeve stranog tržišta kada bi im bio omogućen organizovan izvoz.

- Niko ništa nije uradio na tom planu. Kupus koji bi mogao da uradim organski jednostavno ne može on da izađe na tržište, pojašnjava Dragan Arsenović.

Јedna od mjera zaštite domaće proizvodnje jeste i sprečavanje prekomjernog uvoza.

- Nn nivou BiH postoji zakonska regulativa, kojom se mogu, na osnovu odluke o zaštiti poljoprivredne proizvodnje od prekomjernog uvoza, donijeti konkretne mjere da u određenom periodu kad poljop.proizvodi stižu na tržište domaći poljoprivredni proizvodi da zaštite, odnosno da se zabrani uvoz istih iz drugih zemalja a da pri tome možemo izbjeći nesuglasice vezano za CEFT-a , EFT-a sporazum i sve druge sporazume regionalne koji su potpisani, kaže Dragan Knežević, dr veterinarske medicine.

U narednom periodu se i osnaživanjem zadrugarstva i promovisanjem i uvođenjem klastera može postići veća konkurentnost na tržištu i unaprijediti poljoprivreda koja ide uzlaznom putanjom.