latinica  ћирилица
09/12/2017 |  14:07 ⇒ 14:55 | Autor: RTRS

Tešanović: Јoš nije dostignuta nulta tolerancija na nasilje nad ženama

Predsjednik Aktiva žena SNSD-a Nada Tešanović izjavila je danas u Gradišci da je od prvog zakona u vezi sa nasiljem nad ženama, koji je usvojen 2005. godine, dosta toga promijenjeno, ali da nulta stopa tolerancije na nasilje nad ženama još nije dostignuta.
Gradiška, Aktiv žena SNSD - Foto: SRNA
Gradiška, Aktiv žena SNSDFoto: SRNA

"Nasilje je društveni problem na koji želimo ukazati i poslati poruku da nijedna žena ne smije da trpi nasilje, jer postoje institucije koje će ih zaštititi. Treba, prije svega, znati koje su to institucije, jer, prema nekim istraživanjima, trinaest odsto žena u Srpskoj ne znaju da postoje istitucije kojima mogu da se obrate", rekla je Tašanovićeva na predavanju "Nasilje nad ženama – uzroci, posljedice i preventive", koje Aktiv žena SNSD organizovao u Kulturnom centru u Gradišci.

Predavanju, koje je organizovano povodom međunarodne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", prisustvovale su članice aktiva žena opštinskih organizacija SNSD-a Gradiške, Laktaša, Srpca i Prnjavora, koje pripadaju Izbornoj jedinici 2.

Predsjednik Aktiva žena SNSD Gradiška Ranka Perić Romić istakla je da postoje zakonske regulative koje se bave sankcionisanjem nasilja nad ženama, ali da još nije u potpunosti izgrađena svijest u duštvu da treba prijaviti nasilje nad ženama.

"Јoš nismo potpuno svjesni da čin nasilja nad ženam ima i društvene posljedice, jer osobe koje su žrtve nasilja otežano obavljaju svoje radne i druge svakodnevne obaveze. Stalna edukacija o nasilju nad ženama nije završen proces, traje godinama, i ne traba od njega odustajati", naglasila je Romićeva.

Predsjednik Udruženja "Osmijeh žena" Laktaši Danica Bartulić kaže da su podacio o slučajevima nasilja nad ženama katastrofalni i da je najveći problem što ne postoje kompletni podaci u ovoj oblasti.

"Јoš postoji sram kod žena da prijave nasilje, kao i nemogućnost da se ode iz kuće kada se to desi. Tu je takođe u pitanju i sprovođenje krivičnog zakona od strane svih organa koji su u to uključeni", dodala je Bartulićeva.

Izvor: SRNA