latinica  ћирилица
09/12/2017 |  14:45 ⇒ 15:35 | Autor: RTRS

Šukalo traži ocjenu ustavnosti Pravilnika o koncesionim naknadama

Narodni poslanik Adam Šukalo najavio je podnošenje inicijative Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.
Adam Šukalo - Foto: RTRS
Adam ŠukaloFoto: RTRS

Šukalo tvrdi da je dvjema izmjenama pomenutog pravilnika, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić "sebi dozvolio da usvoji pravilnik koji reguliše pravnu materiju".

"Prvom izmjenom u januara prošle godine omogućeno je privilegovanom koncesionaru, Termoelektrani Stanari da ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije", rekao je Šukalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, drugom izmjenom u junu prošle godine, koncesiona naknada koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 odsto smanjena je na 0,5 odsto.

"Ova druga izmjena nije nezakonita, ali je na štetu opštine Stanari i Republike Srpske, dok je izmjena iz januara protivzakonita i protivustavna. Ovim izmjenama Republika Srpska godišnje gubi minimalno 10 miliona KM", naglasio je Šukalo.

On je dodao da je o ovom pitanju juče dao izjavu Upravi za borbu protiv organizovanog i teškog oblika kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Izvor: SRNA