latinica  ћирилица
09/12/2017 |  14:57 ⇒ 14:58 | Autor: RTRS

Ministarstvo industrije: Šukalove tvrdnje neutemeljene i paušalne

Ministarstvo inudstrije, energetike i rudarstva saopštilo je da su navodi narodnog poslanika Adama Šukala o gubicima budžeta Republike Srpske od 10 miliona KM po osnovu izmjena Pravilnika o visinama koncesionih naknada "paušalni i neutemeljeni".
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ministarstva objašnjavaju da se pitanje raznih naknada koje koncesionar, odnosno elektoenergetski ili termoenergetski subjekat, plaća u budžet Republike ili u budžet opština uređuje Zakonom o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije i Zakonom o koncesijama, sa pripadajućim podzakonskim aktom – Pravilnikom o visini koncesionih naknada.

"Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnost Vlade izmijenilo Pravilnik o visini koncesionih naknada, s ciljem stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije", navodi se u saopštenju.

Na ovaj način bi se, tvrde u Ministarstvu, obezbjedio ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu proizvodnje električne energije, bez obzira na strukturu vlasništva, uz pozitivne finansijske efekte po Republiku Srpsku i jedinice lokalne samouprave.

U Ministarstvu tvrde da budžet Srpske neće biti oštećen, jer će se povećati broj koncesionara.

"S druge strane, jedinice lokalne samouprave će zadržati stečena prava po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, odnosno prihode koje predstavljaju prihod lokalne zajednice u stoprocentnom iznosu", dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu navode da će se, imajući u vidu očekivano povećanje broja koncesionara, povećati i broj lokalnih zajednica koje će na ovaj način ostvarivati prihode.

Iz Ministarstva poručuju da su neutemeljeni i navodi da će biti oštećen budžet opštine Stanari, koja na godišnjem nivou na ime naknade za korišćenje prirodnih resursa po Zakonu o naknadama od Rudnika i Termoleketrane "Stanari" dobija više od sedam miliona KM.

Narodni poslanik Adam Šukalo najavio je danas na konferenciji za novinare podnošenje inicijative Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije, navodeći da se pomenutim izmjenama budžet Srpske "oštećuje za deset miliona KM godišnje".

Izvor: SRNA