latinica  ћирилица
09/12/2017 |  16:04 | Autor: RTRS

Ugljanin ostaje lider SDA Sandžak

Aktuelni predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ponovo je na današnjoj izbornoj skupštini izabran za lidera te partije.
Sulejman Ugljanin - Foto: POLITIKA
Sulejman UgljaninFoto: POLITIKA

On je na čelu stranke još od njenog osnivanja, 1990. godine.

Za Ugljanina je na osmoj izbornoj konvenciji održanoj u novopazarskom Domu omladine glasalo svih 85 prisutnih partijskih delegata koji su mu na taj način poverili novi četvorogodišnji mandat.

Obraćajući se prisutnima, on je naglasio da će se SDA Sandžaka i dalje zalagati za rešavanje statusa Bošnjaka u Srbiji i Sandžaka, podsjećajući da su svi narodi bivše Јugoslavije rešili svoja nacionalna pitanja osim Bošnjaka.

Ugljanin je ocijenio i da je u posljednjih 27 godina u Sandžaku bio džehenem (pakao) i da je u tom periodu nad Bošnjacima izvršen genocid u Srebrenici, kao i drugi zločini koji su prošli nekažnjeno, a koje su državni organi Srbije tolerisali.

"Mi svima poručujemo da hoćemo da gledamo u budućnost i da razmišljamo o ekonomskom razvoju, ali prije toga moramo da riješimo sporna pitanja, a Srbija i Crna Gora moraju kazniti počinioce zločina nad Bošnjacima. Želimo da izgradimo stabilne institucije i da države nateramo da zločince same kazne", kazao je Ugljanin.

On je dodao i da je Sandžak najzaostaliji deo Srbije i Crne Gore, bez ulaganja, infrastrukturnih i razvojnih projekata, kao i da svi narodi koji žive u njemu moraju raditi zajedno kako bi se situacija popravila.

Osim predsjednika, na današnjoj izbornoj skupštini izabrani su i članovi ostalih organa stranke – Glavnog i Nadzornog odbora, kao i Suda časti.

Izbornoj konvenciji prisustvovao je i predsjednik Sandžačke demokratske partije Nihad Hasanović, kao i predstavnici "Zajedno za Šumadiju", SDA iz Makedonije i Crne Gore.

Izvor: Beta