latinica  ћирилица
09/12/2017 |  16:59 ⇒ 10/12/2017 | 09:39 | Autor: RTRS

Zatvor u Vojkovićima: Objekti završeni, uskoro konkurs za zaposlene (VIDEO)

Svi glavni objekti zatvora BiH u Istočnom Sarajevu su izgrađeni i sada se očekuje tehnički prijem koji je u nadležnosti opštine Istočna Ilidža. Nakon upotrebne dozvole, trebalo bi da počnu i konkursi zaposlene.
Vojkovići - zatvor - Foto: RTRS
Vojkovići - zatvorFoto: RTRS

Nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje Srpske odbacilo sve žalbene navode Ministarstva pravde BiH u vezi sa određivanjem komisije za tehnički prijem, u opštini Istočna Ilidža očekuju da će objekat zatvora uskoro dobiti upotrebnu dozvolu.

"Očekujemo svakog momenta da oni uvedu komisiju za tehnički prijem u kompleks državnog zatvora, s tim u vezi napisali smo impismo gdje smo ih na neki način upozorili na vremenski period u kojem se mi nalazimo, na sve moguće probleme koji se mogu desiti ukoliko taj objekat skorije vrijeme ne bude stavljen u funkciju", rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Da bi ubrzo moglo doći do tehničkog prijema očekuju i u ministarstvu pravde. Dodaju da bi uskoro i Savjet ministara trebalo da utvrdi upravnu organizaciju zatvora.

Portparol Ministarstva pravde BiH Stanislav Marić ističe da je sljedeći korak da se izabere direktor, odnosno upravitelj zatvora, da se raspiše konkurs za njegov izbor, a onda kasnije i izbor svih ostalih zaposlenih.

Zatvor će početi da radi postepeno, a prvi će biti zaposleni policajci, nadzornici, čuvari, a zatim i medicinsko, te ostalo prateće osoblje.

Kapacitet četiri bloka za smještaj zatvorenika i pritvorenika je 348 mjesta – 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Na taj način trebalo bi da se rasterete entitetski zatvorski kapaciteti i riješi problem njihove prebukiranosti.

Ćelije od 12 metara kvadratnih samo su dio potvrde o ispunjavanju evropskih zatvorskih pravila i najsavremenijih standarda prema kojima je zatvor građen. Najmodernija, sofisticirana oprema ugrađena je za nadzor ovog zatvora, a sve osobe koje budu radile u tom zatvoru proći će posebnu obuku kako bi mogli raditi na toj opremi.

Da je bezbjednost skupa potvrđuje podatak da je izgradnja zatvora koštala oko 40 miliona evra kreditnih i donatorskih sredstava, a sama priča prešla je dug put s obzirom na to da je kamen temeljac položen još 2006. godine. Sasvim sigurno da je krajnje vrijeme da dobije i epilog sa dolaskom prvih zatvorenika.