latinica  ћирилица
09/12/2017 |  17:14 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Novembarske kiše popravile loše stanje u domaćim hidroakumulacijama (VIDEO)

Novembarske kiše znatno su popravile izuzetno loše stanje u domaćim hidroakumulacijama. Izvjesno je da i rebalansom umanjeni planovi proizvodnje, zbog dugotrajne loše hidrologije, kakva se bilježi jednom u stotinu godina, neće biti ispunjeni. Zahvaljujući stabilizovanoj proizvodnji, viškovi struje, iz domaćeg, prodaju se drugim sistemima.
HE Višegrad - Foto: RTRS
HE VišegradFoto: RTRS

Dugotrajne posljedice loše hidrologije, neće moći do kraja da se isprave. Novembarske kiše popravile su kote u akumulacijama, pa je nivo vode u Bilećkom jezeru, najvećoj i najznačajnijoj akumulaciji, povećan za oko pedeset metara. Prevedeno u eneregiju, zalihe su oko četristo gigavatčasova struje.

I pored povoljnijih uslova, HE Trebinje1 ne radi jer se stvaraju zalihe za zimski period i podiže akumulacija radi veće energetske efikasnosti. Ipak, najznačajnije, je da se sve ostale elektrane u pogonu i u skladu sa potrebama sistema.

Hidroelektrane su polovinom ove godine rebalansirale planove proizvodnje naniže. U Višegradu očekuju ispunjenje tog plana od oko 90 odsto.

"Što se tiče ukupne proizvodnje, ona iznosi 607 miliona kilovatčasova, a do kraja godine očekujemo da se proizvede oko 700 miliona kilovačasova električne energije", istakao je Vukota Јojić, šef proizvodnje HE na Drini, Višegrad.
 
Maksim Skoko, izvršni direktor Elektroprivrede RS za tehnička pitanja naglasio je da u odnosu na rebalans, imaju ozbiljno kašnjenje i smanjenu proizvodnju.

"U ovom trenutku imamo oko 92 odsto kumulativne proizvodnje, a s obzirom na najavljene padavine očekujemo popravljanje situacije i ostvariti planiranu proizvodnju po rebalansu", rekao je Skoko.

Višak struje u sistemu ERS, na dnevnom novou, iznosi oko 3.000 megavatčasova, i ide u izvoz. U prvom kvartalu naredne godine, izvoziće se mnogo više oko 110 gigavatčasova.

Skoko je potvrdio da je dobra pogonska spremnost svih elektrana. ERS će, kao što je činila u sušnom, i u eventualnim ekstremnim zimskim uslovima obezbijediti uredno snabdijevanje strujom domaćih potrošača.