latinica  ћирилица
09/12/2017 |  18:38 ⇒ 10/12/2017 | 09:03 | Autor: RTRS

Šukalo traži ocjenu ustavnosti; Ministarstvo: Optužbe neutemeljene (VIDEO)

Ustavnom sudu Republike Srpske, narodni poslanik Adam Šukalo uputiće na ocjenu Pravnilnik o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama. On tvrdi da je izmjenama pravilnika u dva navrata tokom prošle godine, resorni ministar Petar Đokić Rudnik i termoelentranu Stanari stavio je u povlašten položaj i budžetu Srpske nanio višemilionsku štetu. Iz Ministarstva odgovor: Šukalove tvrdnje su neutemeljene i paušalne.
Adam Šukalo - Foto: RTRS
Adam ŠukaloFoto: RTRS

Prvo u januaru, a potom u junu prošle godine, prema navodima Adama Šukala, ministar Petar Đokić izmijenio je Pravilnik o visini koncesije u oblasti elektroenergetike i tako, kaže, završio davno započeti posao. Rudnik i termoelektrana Stanari u januaru su oslobođeni koncesije na ugalj, tvrdi Šukalo, a potom u junu ministar Đokić usvaja drugu izmjenu u kojoj sada koncesionu naknadu koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 odsto smanjuje na 0,5 ili 7,2 odsto manje.

Sve je ovo, ističe Šukalo, rezultat nepostojanja Koncesione politike. O svemu se, kako je potvrdio, vodi istraga u šta se i sam uvjerio tokom razgovora sa načelnikom Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala. O svemu je, ističe, dao izjavu i od nadležnih zatražio istragu.

"Meni je ptičica došapnula da su neke od tih privilegija i nekretnine na lokaciji `Beograd na vodi` za njega i još neke pomoćnike u Ministarstvu", kaže Šukalo.

Na Šukalove optužbe, resorno ministarstvo uputilo je demant.

"Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnost Vlade izmijenilo Pravilnik o visini koncesionih naknada, s ciljem stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Time bi se, tvrde u Ministarstvu, obezbijedio ravnopravan tretman kroz jednake uslove poslovanja za sve učesnike na tržištu, bez obzira na strukturu vlasništva, uz pozitivne finansijske efekte po Srpsku i jedinice lokalne samouprave. Budžet, tvrde u ministarstvu, nije oštećen, jer će broj koncesionara biti veći.

"S druge strane, jedinice lokalne samouprave će zadržati stečena prava po osnovu Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, odnosno prihode koje predstavljaju prihod lokalne zajednice u stoprocentnom iznosu”, dodaje se u saopštenju.

Iza svega, prema tvrdnjama Šukala, koji se poziva na odgovor na poslaničko pitanje ministru finansija, ne stoji Vlada nego resorni ministar. Odmah nakon Adama Šukala, konferenciju za medije održao je i Nedeljko Milaković iz Socijalističke partije, koji je na optužbe uzvratio optužbama protiv Šukala.

"Znamo da ste u centru za kulturu Gradiška radili nekoliko godina. Ne mogu reći da ste radili, bili ste na platnoj listi, primali platu, uredno su plaćeni porezi i doprinosi. Vi ste oštetili budžet opštine Gradiška za možda 50 do 100 hiljada maraka”, rekao je Milaković.

Na Milakovićeve optužbe Šukalo je uzvratio:
"O vašim navodima prije mjesec dana kada je predsjednik Dodik ovdje bio u Skupštini i kada je premijerka Cvijanović to spomenula, za dva dana je došla policija bez naloga u taj isti Kulturni centar, saslušala sve radnike i nikakav izvještaj, ni informacija nije došla do tužioca. Prema tome, Vi lažete”, uzvratio je Šukalo.

Dok je Milaković političke aktere pozvao na uzdržanost od komentara tokom trajanja istrage, Šukalo je najavio podnošenje inicijative Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu ustavnosti spornog pravilnika.