latinica  ћирилица
10/12/2017 |  19:20 | Autor: RTRS

Šef njemačkih obavještajaca: Kinezi nas napadaju

Šef njemačke obavještajne službe Hans Georg-Masen kaže da Kina koristi društvene mreže u pokušaju da dođe do izvora informacija među poslanicima i zvaničnicima.
Njemačka zastava - Foto: ilustracija
Njemačka zastavaFoto: ilustracija

On je naveo i da kineski hakeri sve više napadaju evropske kompanije preko njihovih snabdjevača.

Masen je istakao da je, prema podacima do kojih je ta unutrašnja obavještajna služba - BfV - došla, 10.000 njemačkih građana "na meti" kineske špijunaže, naročito političari i članovi vladinih agencija, prenosi AP.

"Ovo je najšire baziran pokušaj infiltriranja u parlamente, ministarstva i vladine agencije", upozorio je on.

BfV, odnosno Savezna kancelarija za zaštitu ustava, zadužena je za prikupljanje podataka koji bi mogli predstavljati prijetnju državnom uređenju Njemačke.

Masen objašnjava da je, prije svega koristeći mrežu LinkedIn, kineska špijunska agencija uspostavila veliki broj lažnih profila istraživačkih instituta, konsultantskih kompanija...

Prema njegovim riječima, Kina koristi i sajber napade na IT radnike i druge kako bi pronašla "zadnja vrata" za ulazak u mreže organizacija za koje su zainteresovani.

Masen je rekao da je njegova služba pojačala fokus na odbranu od tih prijetnji i objavila listu najkorišćenijih lažnih profila i organizacija.

On je novinare informisao o osam takvih profila koje kineski špijuni koriste na LinkedInu, a među njima su profili pod imenima Lili Vu, Leticija Čen ili Aleks Li, pri čemu lažni profili imaju impresivan rezime, stotine kontakata i aktraktivne fotografije mladih profesionalaca.

Takođe je novinarima kazao da je BfV ranije ove godine uspostavila radnu grupu koja je tokom devet mjeseci istraživala upotrebu lažnih profila na društvenim mrežama.

Izvor: Tanjug

Nemačka služba je, takođe, ustanovila da kineski špijuni koriste šest organizacija iza kojih se kriju, a među kojima su "Association France Euro-Chine" i "Global View Strategic Consulting", zaključio je Masen.