latinica  ћирилица
11/12/2017 |  15:35 ⇒ 18:38 | Autor: RTRS

Sve farme u sistemu otkupa mlijeka pod redovnom kontrolom (VIDEO)

Sve farme u sistemu otkupa mlijeka u Srpskoj su pod redovnom kontrolom Stručnih službi Ministarstva poljoprivrede. Kontroliše se kvalitet mlijeka koje se isporučuje mljekarama.
Otkup mlijeka, kontrole - Foto: RTRS
Otkup mlijeka, kontroleFoto: RTRS

Radi unapređenja proizvodnje visokokvalitetnog mlijeka, koje će zadovoljiti domaće i evropske standarde, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske uz podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC, organizovalo je u Bijeljini obuku za proizvođače i stručno osoblje u lancu otkupa mlijeka.

Redovnim kontrolama kvaliteta mlijeka koje svakodnevno rade otkupljivači i dva puta mjesečno stručne službe resornog ministarstva, u Republiku Srpsku je postignut odličan kvalitet sirovog mlijeka. Proizvođači znaju da su higijena u staji i kvalitetna ishrana muznih grla, osnova za kvalitet.

"Mlijeko je artikal  za koji se mora voditi računa i mi koji to radimo moramo biti svjesni da moramo raditi na najbolji, na najadekvatniji način", rekao je proizvođač mlijeka iz Dvorova Željko Trifković.

"Maksimalno se trudim da higijenu dovedem što je moguće bolje. U zimskom periodu to je lakše, manje je bakterij , a u ljetnom teže, ali se borimo da to maksimalno uradimo na farmi", izjavio je Moroslav Vasić iz Amajlija.

Oko 4.500 proizvođača mlijeka u Srpskoj u ovoj godini proizvelo je oko 112 miliona litara mlijeka , što je za oko 8, 5 miliona više nego u prošloj godini. Dobra saradnja farmera i stručnih službi daje rezultate.

"Većina naših farmera je dobro opremljena, imaju dobre sisteme za mužu, opremljeni su laktofrizima gdje se vrši hlađenje mlijeka i transport u idealnim uslovima", istakao je Mile Novaković iz Resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu Poljoprivrede.

Vlada i resorno ministarstvo Srpske izašli su u susret proizvođačima mlijeka sa isplatom podsticaja u ovoj godini, što domaćim farmerima omogućava da se, za sada, uspješno nose sa konkurencijom u regionu.